SNIMAK KRAĐE O KOJOJ PRIČA CEO BALKAN: Da li je moguće da se ovo desilo, mnogi misle da je sve NAMEŠTALJKA! (VIDEO)
Na snimku se jasno vidi sve što se desilo, Foto: Kulturno informativni centar Zagreb/Youtube

neverovatno

SNIMAK KRAĐE O KOJOJ PRIČA CEO BALKAN: Da li je moguće da se ovo desilo, mnogi misle da je sve NAMEŠTALJKA! (VIDEO)

Na silasku se mimoilazi s jednim mladićem, ali s obzirom na to da u ruci drži komad papira, nije mu sumnjiva

Objavljeno:

U Galeriji Kulturno informativnog centra u Zagrebu se u prošli petak desila krađa o kojoj bukvalno priča ceo Balkan, a sada su objavljeni i snimci svega, piše Jutarnji.

Evo kako se sve odigralo: U kafiću u prizemlju ima ljudi, na spratu nešto manje, a u samoj galeriji je pustoš. Na zidovima su izložene fotografije Gorana Pavletića “Melankolični prostori”. Devojka koja ulazi zna da je prostor pod videonadzorom. Ne skriva lice, ali pokušava da se ne vidi previše. Izgleda nervozno. Ne razgleda izložbu pa je očigledno da je slike već videla.

Ulazi i odmah zastaje ispred jedne fotografije. Na trenutak je pogleda, a onda brzo skida sa zida. Stavlja okvir na pod i iz njega izvlači sliku. Radi to vrlo pažljivo i koncentrisano, a pritom se ne ogleda da vidi dolazi li neko. Ram uredno vraća na zid. Sliku smota i smireno se spusti natrag u kafić. Na silasku se mimoilazi s jednim mladićem, ali s obzirom na to da u ruci drži komad papira, nije mu sumnjiva. Devojka sjeda za sto s prijateljicama kao da se ništa nije dogodilo.

Sve ovo je snimljeno, i svi se jasno vide - pa je odmah krenula "buva" - da li je sve ovo samo dobra reklama?

Galerija, naime, nije prijavila policiji krađu policiji. Umesto toga su postavili snimak.

- Ne znamo za sada ko je ona pa tako ni ne znamo hoće li se javiti ona prava. Neke se cure jesu javile, ali nijedna nije devojka koju tražimo. Kad se javi, znaćemo da je ona jer će njezin stil komunikacije s nama biti baš takav kakav se uklapa u devojku sa slike. Ona je naša heroina bez obzira na to što je ustvari riječ o materijalu za kaznenu prijavu - saopštili su iz Galerije.

- Pokazala je hrabrost, strast i spretnost Arsena Lupige da bi se domogla mračnog predmeta želje - kaže Emil Matešić, upravnik KIC-a, i dodaje kako se na slici koja je ukradena vidi most u Sisku i silueta muškarca u mrkloj noći.

Nikad se u “Galeriji na katu” nije dogodio takav slučaj, kaže Matešić. Niko ne krade modernu umetnost jer je zapravo niko ne ceni dovoljno, pojašnjava. Zbog toga ih je zapravo oduševio nesvakidašnji postupak mlade devojke, koji vide kao svojevrsni, neobični kompliment umetniku. Tu je, naravno, i njena pedantnost. Ona ni na koji način nije oštetila ni okvir ni sliku, tako pokazujući koliko ceni predmet koji nosi sa sobom.

- Kada je neko u našoj savremenoj praksi toliko riskirao da bi ukrao jedan rad savremene umetnosti? Niko nikada. Nju je rad jednostavno očarao i naveo na zločin. Vidi se da joj nije svejedno, da joj je lagano frka, ali to je ipak napravila. To je hrabrost - pojašnjava Matešić, i nudi joj amnestiju od progona i priliku da zajedno s njim bude kustos jedne izložbe fotografija u GNK.

Inače, broj poseta Galeriji se posle ovog incidenta utrostručio.

Pogledajte snimak:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.