MOG SINA TUKU DRUGA DECA U ŠKOLI ZATO ŠTO SMO SIROMAŠANI: Ova ispovest šokirala je Balkan!
Dečakje žrtva nasilja, Foto: Pixabay

VRŠNJAČKO NASILJE

MOG SINA TUKU DRUGA DECA U ŠKOLI ZATO ŠTO SMO SIROMAŠANI: Ova ispovest šokirala je Balkan!

Reakcija škole je izostala

Objavljeno: 14:03h

Hravtski portal "24sata" objavio je priču jedne majke dečaka sa severozapada te zemlje, čiji sin ide u peti razred i žrtva je zlostavljanja druge dece.

- Sve je počelo još u 1. razredu. Sused, koji je dve godine stariji od mojega sina i ide u istu školu, počeo je pričati da smo siromašni i da živimo u staroj kući. Deca su se počela razdvajati. Krenuo je pritisak da se ne druže s njim. Pokušala sam to rešiti razgovorom s njegovim roditeljima, nadala se da će se sve smiriti i da ćemo problem uspeti rešiti među sobom - priča ova majka.

Danas njen sin ide u 5. razred, a nasilje koje trpi sve je češće. Drga deca ga maltretiraju na velikom odmoru i u povratku kući.

Majka smatra kako je sve eskaliralo jer institucije nisu preduzele dovoljno nakon što je 2016. godine maltretiranje prvi put prijavila školi.

- Nakon što su ga, u dva navrata, na autobusnoj stanici gurnuli pod auto koji je morao zakočiti kako vozač ne bi naletio na dete, obratili smo se razrednoj i direktoru škole - objašnjava majka.

U zapisniku škole nakon sastanka roditelja s majkom, direktorom, pedagogom i razrednom učiteljicom iz 2016. godine navodi se da se dečak žali da ga nekoliko učenika iz škole ismejava i izrugava, udara u rame, trbuh ili nogu oagura pod automobil na putu do škole ili prilikom povratka kući. Zbog svega je tužan i kući često dolazi uplakan.

Direktor škole zatim je majku uputio na policiju, pošto se nasilje ne događa u školskom dvorištu. U slučaj se nakon toga uključuju policija i nadležni Centar za socijalni rad.

- Nadležni ogranak upoznat je s porodicom na koju se odnosi upit, kao i s porodicom drugih maloletnika, a koji međusobno iznose optužbe za vršnjačko nasilje. S tim u vezi su preduzimane radnje iz svoje nadležnosti te su o postupanjima izvešteni nadležna policijska stanicaa, pravobraniteljica za decu, kao i Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku.Daljnje postupanje i saradnja sa stručnim telima škole je u toku, ali zbog zakonske obveze čuvanja tajnosti podataka ne smemo iznositi druge detalje - rekli su za "24sata" iz Centra.

U međuvremenu je majka odvela sina i kod psihologa. Na Poliklinici zaključuju da je dečak vanprosečne inteligencije, niskog samopouzdanja pa jezatvoren i povučen. Kod njega su bili prisutni i depresivni simptomi i izražen osećaj ljutnje.

Zatim, dečak je u 2017. godini slomio ruku, pa je opet zbog toga doživeo maltretiranje:

- Drugi dečak ga je gurnuo, on je pao, podignuo se i rekao mu: ‘Nemoj me gurati, imam slomljenu ruku’, jer mu je ruka još bila na oporavku. Drugi dečak se zaletio, gurnuo ga i on je pao na pod baš na tu levu ruku. Lakat mu je natekao i bolelo ga je pa sam ga uveče odvela doktoru - kaže majka.

Roditelji kažu da ih iz škole nisu zvali kako bi ih obavestili šta je bilo, a nisu ih zvali, tvrde, ni nakon guranja kod WC-a kada je dečaku drugi vršnjak uvrnuo ruku.

Iz škole koju dete pohađa poručili su da svaki slučaj vršnjačkog nasilja shvataju krajnje ozbiljno te u takvim slučajevima postupaju u skladu s protokolom. Potvrdili su da se majka učenika žalila na vršnjačko nasilje te kažu da u navedenom slučaju škola poduzima sve potrebne korake i sarađuje sa svim nadležnim institucijama.

Razočarana majka više ne zna kome da se obrati.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / 24sata.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.