SVEDOČENJE NOVINARA KOJI JE UPOZNAO PRALJKA: Bio sam u logoru Dretelj, zatvorenici su bili kao KOSTURI, pili su svoj URIN!
Foto: AP

s lica mesta

SVEDOČENJE NOVINARA KOJI JE UPOZNAO PRALJKA: Bio sam u logoru Dretelj, zatvorenici su bili kao KOSTURI, pili su svoj URIN!

Novinar "Gardijana" susreo se s generalom 1993. godine

Objavljeno: 11:10h

Ed Viliami, novinar "Gardijana" koji je bio i svedok Haškog tribunala, nakon jučerašnjeg samoubistva Slobodana Praljaka opisao je svoj susret sa hrvatskim generalom.

Viliami je sa Praljakom susreo 1993. godine, kada mu je Praljak dozvolio da uđe u koncentracioni logor Dretelj kod Čapljine, gde su bili zatočeni Muslimani.

-Uz svu pažnju javnosti koju je privukla presuda Ratku Mladiću, generalu bosanskih Srba, mnogi su zaboravili da se u Bosni vodio još jedan rat, u kojem su bošnjački Hrvati pokušali da stvore vlastitu "etnički čistu" teritoriju - piše Viliami.

Otišao je u Bosnu i Hercegovinu jer je dobio informaciju da se u postupanju sa zatvorenicima ne poštuje Ženevska konvencija.

-Kad smo došli do bivše baze JNA i pokazali Praljkovu dozvolu zapovedniku logora, bio je zgranut, ali je ispoštovao Praljkovu zapovest i pustio nas unutra. U jednom skladištu videli smo stotine uplašenih ljudi koji su sedeli i čučali. Neki su iza zatvorenih vrata bili 72 sata, a stražari su ih ostavili da se guše u vrućini i smradu. Pili su vlastiti urin - napisao je Viliami.

Nastavio je svoje svedočenje:

-Potom smo otišli prema dva hangara koja su bila ukopana u brdo. Vrata su bila otvorena, ali unutra je bilo mračno. Zatvorenici koji su bili smešteni u njima bili su mršavi poput kostura, oči su im bile nefokusirane, a mnogi su imali problema s kožom. Ispričali su nam kako su vrata bila često zaključana te kako su jedne noći pijani stražari zapucali kroz njih, pri čemu je nekoliko zatvorenika bilo ubijeno i ranjeno. Videli smo rupe od metaka u vratima i udubljenja na zadnjem zidu tunela. Zatvorenici su bili Muslimani, a mnogi od njih bili su se borili u sklopu HVO-a pod Praljkovim zapovedništvom protiv zajedničkog srpskog neprijatelja, a sada su bili u zatočeništvu svojih bivših saboraca.

On je prvi novinar koji je učestvovao u nekom suđenju za ratne zločine još od čuvenog Nirnberškog procesa.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.