MIRKU LEKARI TRANSPLATIRALI 5 ORGANA: Posle operacije izustio samo ovo, ISTORIJSKI PODUHVAT DOKTORA!
Lekar, Foto: Profimedia

OPERACIJA

MIRKU LEKARI TRANSPLATIRALI 5 ORGANA: Posle operacije izustio samo ovo, ISTORIJSKI PODUHVAT DOKTORA!

Pred Mirkom je sada oporavak i želja da što pre stigne kući svojoj supruzi i kćerima

Objavljeno:

Mirko je prvi pacijent kome je transplantirano čak pet organa - jetra, gušterača, tanko i debelo creva i želudac. Sam kaže: "Ovaj prvi deo mi je dosta brzo prošao i dosta se dobro osećam. Za sada. Verujte mi da je ovo moj drugi rođendan. Brinuo sam se dosta. Hvala dragom Bogu i hvala lekarskom timu i svima!"

Transplantacija je trajala šest sati, a u timu je učestvovalo više od 30-oro ljudi. Organi su stigli iz Slavonije - svi od jednog donora. Načelnik Zavoda za abdomenalnu hirurgiju KB-a Merkur Stipislav Jadrijević je rekao: "Da pojedinačno organe ugrađujete trebalo bi vam tri dana, a ne šest sati. Zato se to sve radi u bloku. Hirurški to nije toliko komplikovana operacija koliko će biti imunološki nama zahtevno da pratimo tu operaciju."

Kažu da je ključ timska saradnja. I baš na Nacionalni dan darivanja organa imaju razlog da se pohvale. Načelnik odeljenja za hepatobilijarnu hirurgiju KB-a Merkur Dinko Mikulić naveo je: "Poklopilo se baš da smo ove nedelje imali 12 transplantacija i to 12 organa kod sedam primalaca, od kojih je pet organa dobio samo ovaj jedan primalac o kojem danas pričamo. Presadili smo još uz to tri jetre,dva bubrega, pa još jedan bubreg i gušterču."

Pacijent
Pacijentfoto: Profimedia

U KB-u Merkur do sad su transplantirali najviše tri organa odjednom, a u celoj Hrvatskoj ranije je napravljeno 5 kombinovanih transplantacija gušterače i bubrega, dve bubrega i jetre, ti jedna jetre i srca.

Načelnica Zavoda za anesteziologiju KB-a Merkur Jadranka Pavičić Šarić je rekla: "Svih sedam pacijenata koji su imali transplataciju proteklih par dana u KB Merkuru se odlično oporavljaju. Svi su dobro. Većina ih je na odeljenju. Na intenzivnoj je samo ovaj pacijent koji je dobio višestruku transplantaciju, i dvoje pacijenata koji su jutros imali operaciju."

Prošle godine ukupno je prijavljeno 116 darivalaca organa, izvršeno je 300 transplantacija. Do kraja prošlog meseca prijavljeno je 36-oro darivalaca i više od 100 transplantacija.

Načelnica Zavoda za gastroenterologiju KB-a Merkur Tajana Filipec Kanižaj zahvalila je svim donorima i njihovim porodicama. Kaže: "Ono što je važno kroz ovaj program je da se ističu pozitive stvari i da se vidi koliko je to važno i koliko to spašava živote." Pacijent je gotovo spavao kod njih jer je minimalno jednom nedelju krvario iz žila i tako dve godine.

Direktor KB-a Merkur Mario Starešinić je rekao: "Takav tip operacije se izvodi u samo 11 evropskih centara. Godišnje se izvede takvih 10 operacija u celoj Evropi. Znate koje znanje i kakva podrška mora biti u pozadini takvog uspeha." Prvi je u Hrvatskoj, a za lekare dodatni izazov jer mu je ovo druga transplantacija. Pacijent je rekao na kraju: "Imao sam neke određene strahove, malo kad me doktorka pozvala uveče da dođem. Imao sam jednu dozu razmišljanja, naviše na porodicu."

Pred Mirkom je sada oporavak i želja da što pre stigne kući svojoj supruzi i kćerima.

Bonus video:

02:41

DRONOM PROŠVERCOVALI TELEFON U ZATVORSKO DVORIŠTE! Neverovatna operacija krijumčarenja u Spužu! Evo gde su napravili SIGURAN ŠTEK

(Espreso/Danas.hr/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.