MATEJ JE DIVLJAČKI IZBO ANU NASMRT, A ZA SVE JE OKRIVIO LIKA IZ IGRICE: Detektiv Braca otkrio šta se desilo...
Ana Bartolović, Foto: Facebook

UŽAS

MATEJ JE DIVLJAČKI IZBO ANU NASMRT, A ZA SVE JE OKRIVIO LIKA IZ IGRICE: Detektiv Braca otkrio šta se desilo...

Ana je rođena 12. oktobra 1999. godine u Našicama

Objavljeno:

Zločin iz 2016. godine, koji se desio u Hrvatskoj, potresao je celu zemlju. Te godine, tačnije 7. novembra oko 20 sati, u selu Koška nedaleko od Našica, jedan slučajni prolaznik prolazeći između dva napuštena silosa, prekoputa železničke stanice, zapazio je telo jedne devojke. U pitanju je bila 17-godišnja Ana Bartolović, a detektiv Braca Zdravković je u svom videu na Jutjubu objasnio šta se dogodilo tog kobnog dana.

"Na mestu gde je pronađena ubijena 17-godišnja devojka sveće, ali i policijska traka. Iako istraga i dalje traje, osumnjičeni za teško ubistvo je uhapšen. Utvrdili smo postojanost osnovne sumnje da je 23-godišnji hrvatski državljanin nakon kraće verbalne rasprave sa oštećenom istu nasilno usmrtio na način da joj je zadao više ubodnih rana, usred kojih je maloletnica preminula", saopštila je policija samo dan nakon teškog ubistva te 2016. godine.

Ko je bila Ana Bartolović?

Ana je rođena 12. oktobra 1999. godine u Našicama. Osnovnu školu je završila u svom rodnom selu Koška. A kasnije upisuje u Našicama i srednju školu Isidora Kršnjavoga. Međutim zbog loše materijalne situacije u njenoj porodici i zbog nekih drugih nesređenih stvari ona je odustala od daljeg školovanje i vratila se svojim roditeljima u porodičnu kuću u zaseoku Ordanja u selu Koška, navodi Braca.

Živela je tako što je pomagala roditeljima u svakodnevnim poslovima. A vikendom bi odlazila kod brata koji je živeo u centru sela i koji je tamo zasnovao porodicu da bi mu pomagala oko nekih kućnih poslova, a pre svega oko čuvanja deteta. Brat i njegova supruga znali su da cene njen trud. I za to njeno angažovanje bi je uvek platili nekom izvesnom svotom novca ili bi joj kupili neki komad garderobe. Ana je to znala da ceni i poštuje.

Od svoje kuće do centra sela dolazila je biciklom. Svi su govorili da je ona uvek nasmejana, vedra, lepa devojka i lepo vaspitana. Nije moglo da se desi da prođe pored nekog, a da mu se ne javi. Na kraju krajeva to je faktički običaj u svim malim mestima. Život jedne mlade devojke na selu zna nekada da bude strašno dosadan. Kao prvo nema svuda interneta, nema nekih dešavanja tipa sportskih utakmica, zatim nekih koncerata, nema korzoa, nema velikih prodavnica gde bi mogla da ode sa drugaricama da prošeta i u šopingu nešto kupi. Nema bioskopa. Ne može da ode znači da odgleda neki omiljeni film i tome slično. Konkretno u Koški su najpopularniji i najzastupljeniji ti konjički sportovi, odnosno održavanje onih tradicionalnih Fijakerijada i tome slično. Ana je u toj svojoj monotoniji nekako uspela da ubedi svoje roditelje da joj nabave novi savremeni mobilni telefon koji ima internet i da otvori svoj Fejsbuk profil, ispričao je detektiv Braca.

Ubrzo nakon toga joj je stigao zahtev na Fejsu od strane jednog momka i Ana je prihvatila njegovo prijateljstvo i počela da se s njim i dopisuje. To se desilo 2016. godine, otprilike početkom septembra. I ona je to dopisivanje i to prijateljstvo krila od svojih drugarica, a i od svoje porodice.

Matej Šuštek
Matej Šuštekfoto: Facebook

Ko je bio dečak koji je dodao Anu?

Radilo se o Mateju Šusteku rođenom u Našicama. On je bio sin jedinac Mirka Šusteka koji je inače privatni preduzetnik i poseduje firmu za dubinska bušenja odnosno za kopanje bunara po Slavoniji. I važi za jednog od najjačih privrednika u mestu Našice i za uglednog čoveka. Roditelji su od najranijeg detinjstva ispunjavali su svaku Matejevu želju, tako da su mu jednog dana roditelji kupili i kompjuter. Sedeo je i dalje u svojoj fotelji u radnoj sobi kako ju je zvao, buljio je u ekran svog kompjutera i igrao svoju omiljenu video igricu koja se zove GTA. U toj igrici glavni junak Michael de Santa beži iz zatvora, ubija sve čuvare koji mu se nađu na putu, izlazi na ulicu, krade automobil, usput pokupi neku stoperku, vozi je do određenog mesta. Onda je ubije i izbaci iz automobila. Živi ludački život pun adrenalina. I po uzoru na tu video igricu snimljen je i čuveni film "Adrenalin".

Inače, Matej se poistovetio sa de Santom. I ne samo da se poistovetio s njim nego je počeo da doživljava junaka video igrice kao svog najboljeg prijatelja. A sam Michael de Santa bio mu je najbitniji na svetu. Bitniji i od samog oca Mirka. I Matej je voleo kroz tog svog junaka da u igrici pronađe neku usamljenu ženu i da je ubije određenom vrstom oružja koju je odabrao za taj trenutak. Iskustva koja je stekao igrajući GTA kroz svoje komentare razmenjuje sa drugim igračima i traži savete kako da napreduje ka višem nivou. Tu su mu neki od njegovih prijatelja iz arapskih država savetovali da stalno kada ubije neku svoju žrtvu da blagoslov i da se pomoli bogu za njenu dušu. I da će sam bog preko video igrice njemu ispunjavati želje. A s obzirom da se radilo o mladiću iz jedne arapske zemlje ta molitva je glasila: "Bismele Alah uegber" što u prevodu znači "blagoslovi Bože veliki", prepričao je Zdravković.

On je smatrao da kada ubije svoju žrtvu da je duša predata bogu, a da će se njemu ostvariti želja, ne samo u video igrici nego i u ovom materijalnom svetu. Ovu rečenicu počeo da koristi kao neku svoju mantru za sve što radi u životu. Što je najgore učinilo mu se da to i funkcioniše. S obzirom da su ga roditelji non-stop gnjavili i vršili na njega pritisak da pronađe neku svoju vezu. Kada će jednom da ima devojku i tome slično. Odlučio u tom trenutku da stupi u kontakt sa nekom devojkom i odlučio je da iz samo njemu znanog razloga ukuca ime Ana u pretragu na Fejsbuku. Među njima je izabrao Anu Bartolović.

U početku nije imao nikakve namere prema njoj osim da ako ga roditelji nešto pitaju može reći: "Evo ovo mi je devojka". Iako je Matej živeo u nekom sasvim drugom svetu ubrzo je skapirao da se on jako dopada ovoj devojci. I onda je došao na ideju da napravi sledeći korak. Da predloži Ani da se lično upoznaju. Međutim rekao je da to mora biti strogo diskretno za početak. Sama Ana je želela da to prvo upoznavanje bude diskretno i da ih niko ne zapazi. S obzirom da je ona vikendom dolazila kod brata da bi čuvala njegovo dete ona je odlučila da taj prvi susret bude za neki od narednih vikenda. To je Mateju i predložila.

"Dobro kako je najbolje i gde da se nađemo?", rekao je on.

"Kako dolaziš? Da li kolima ili tome slično?", rekla je ona.

"Pa ja bih najradije da dođem vozom. S obzirom da imam besan automobil bio bi primećen", rekao je on.

Od samog starta on počinje da laže i na prvi susret odlazi vozom. U susedno selo Koška na železničkoj stanici susreće Anu koja je na taj susret došla biciklom. Proveli su nekih 45 minuta. Došlo je vreme da se on narednim vozom vrati za Našice, pošto je otprilike oko 20:15 h i išao voz za Našice. Ana je sela na bicikl i vratila se u kuću svog brata. Bila je presrećna.

"Bože Ana stvarno ti se sreća osmehnula. Našla si pravog holivudskog glumca. Ovaj momak je pravi Bred Pit", rekla je Ana.

Nasuprot njenom razmišljanju Matej je odlazio svojoj kući vrlo hladnokrvan. Uopšte nije ni razmišljao o Ani. Smatrao je da je eto obavio neku obavezu koja mu se nametnula u životu i jedva je čekao da stigne u svoj stan da bi seo i odigrao svoju omiljenu video igricu i da bi u istoj nastavio sa ubijanjem žena i devojaka. Prolazili su vikendi za vikendom. On o svom poznanstvu i o svojim odlascima u Košku nije govorio nikom. Smatrao je da to zna samo onaj ko treba da zna. Mesec dana dopisivanja i tri susreta i sve na istom mestu, preko puta železničke stanice u Koški kod starih napuštenih silosa. Došao je i početak novembra vreme za njihov četvrti susret.

"Ana večeras ćemo se videti na istom mestu između 19:00 i 20:00 h. Ja dolazim uobičajeno vozom. Doćiću sa svojim najboljim prijateljem i molim te nemoj da kasniš. Budi tamo tačno na vreme", Matej šalje poruku preko Fejsa.

Te nedelje 6. novembra Matej je krenuo nešto ranije iz svoje kuće nego što je uobičajeno. Iako je voz išao u 19:00 h on je izašao negde oko 16:30h. Nosio je jedan borbeni ranac.

A zašto je Matej uopšte poneo taj ranac?

Po dolasku kod svog školskog druga, Matej je zamolio svog druga da mu da crnu trenerku koju je pre par dana ostavio kod njega. Skida svoje pantalone i garderobu koju ima. Oblači crnu trenerku, uzima svoj ranac i odlazi na železničku stanicu da bi otišao za mesto Koška. Matej je tamo stigao nešto malo kasnije posle 19:00 h. Ana koja se za to vreme nalazi kod svog brata uzima bicikl i odlazi iz bratovljevog dvorišta. Susreću se i prelaze prugu. Odlaze preko puta do silosa kako bi tamo nešto razgovarali važno. Jer je Matej i pozvao na važan sastanak.

Važan sastanak se pretvorio u krvavi zločin

Na pitanje Anino gde je njegov drug? Matej je rekao da će ga sada upoznati. Zapravo to su njegove izjave koje je on kasnije govorio pred sudom. A šta se tačno zapravo dešava?Matej iz crnog ranca vadi nož na preklapanje sa sečivom u dužini od 10,5 cm i ubada Anu u levu stranu vrata sa uzvikom: "Bismile Allahu Ekber".

Preplašena Ana iako sva krvava pokušava da pobegne. U tom trenutku počinje da pada kiša. Niko ne čuje njene krike. Nesrećna devojka trči da bi se spasila. Međutim, Matej je sustiže, ubada je još devet puta. Jednom u grudi i osam puta u predelu stomaka. Od tih devet uboda kako je kasnije ustanovljeno obdukcijom četiri udarca su bila fatalna. Nesrećna devojka sada već sva izbodena dolazi do jednog zida, naslanja se na isti, pušta se u sedeći položaj. Pokušava da svojim telefonom pozove policiju ili Hitnu pomoć. Matej joj otima telefon, stavlja u onaj svoj crni ranac, sklapa nož. Još jednom se okreće prema Ani, viče:

"Bi smele Allahu ekber", okreće se i odlazi.

U 20:05 h sa nekih pet minuta zakašnjenja stiže voz kojim on odlazi za Našice. Negde na pola puta otvara prozor i baca Anin telefon koji je u međuvremenu isključio. Po dolasku u Našice negde oko 21:00h odlazi kod istog druga u stan odakle je zapravo i krenuo na susret sa Anom. Pozdravlja se sa prijateljem vidno uznemiren.

"Šta se zapravo desilo?", pitao ga je drug.

"Ja sam danas ubio. Da, ubio sam svoju devojku. Molim te idi probudi sada svoga oca. Potreban mi je i on", rekao je svom drugu.

"Deco šta se dešava?", pitao ih je zbunjeno otac.

"Ja sam danas ubio svoju devojku. Molim te odvezite me do nekog mesta gde bi mogao bezbedno da spalim ove krvave stvari koje imam", rekao mu je Matej. Pritom je zamolio svog druga da opere njegove patike jer je na istima bilo tragova Anine krvi. Što je on najvjerovatnije iz straha i učinio. I to četkicom za zube.

"Vidi sinko tražiš od mene nemoguću stvar. A na kraju krajeva ja ti i ne verujem da si ti bilo kog ubio. Nešto sa tobom nije u redu. Ili si malo previše popio alkohola ili si uzeo nešto drugo", rekao je otac njegovog druga.

Tada mu je Matej iz onog ranca izvadio sklopljeni nož ali još uvek vidno krvav i pokazao mu je.

"Ovim nožem sam upravo zaklao svoju devojku", rekao je Matej.

"Ja iz stana večeras ne idem nigde", odgovorio mu je otac i samo odmahnuo rukom.

U tom trenutku se vraća prijatelj iz kupatila sa opranim patikama koje mu pruža. Matej ih obuva na noge, uzima kesu koju stavlja u ranac i odlazi iz stana. Ujutru otac njegovog prijatelja dok je ispijao kafu i gledao vesti na internetu pročitao je da je u susednom selu Koška kod železničke stanice pronađena mrtva devojka koja je preklana nožem i ubodena tačno 10 puta u telo. Otac je odmah shvatio da je počinilac ovog monstruoznog zločina zapravo Matej. I da nije ništa lagao sinoć kada je bio već je zaista govorio ono što je uradio. Pozvao je odmah svog sina.

U osam časova i 15 minuta prijavili su Mateja Šusteka za sumnju o eventualnom izvršenju krivičnog dela ubistva Ane Bartolović. Odmah je organizovana akcija hapšenja. Pripadnici interventne policije iz Našica opkolili su ovu kuću i uhapsili su Mateja Šusteka za krivično delo teško ubistvo. Istom je odmah određeno policijsko zadržavanje do 48 časova. Matej se prvo branio ćutanjem.

Po nalogu tužilaštva Matej je poslat i na psihijatrijsko veštačenje. I došli su do zaključka da je ovaj mladić zapravo psihički zdrava osoba. Da nema nikakvih psihičkih poremećaja i da je bio svestan prilikom izvršenja ovog ubistva. Nakon toga Matej je rekao da zapravo nije on izvršio ovo krivično delo, nego da je on samo krunski svedok izvršenja ovog ubistva. A ubistvo je izvršio njegov najbolji prijatelj protagonista i heroj njegove omiljene video igrice Michael de Santa. I do detalja je opisao na koji način i kako je de Santa ubio Anu i zašto je to uradio. Navodno je uradio to krivično delo ubistva da bi spasio Mateja. Međutim kod sudija i kod tužilaštva ovo nije prošlo.

Tužilaštvo je izdvojilo tri moguća motiva. Prvi motiv je navodno ubistvo iz strasti i ljubomore. Drugi motiv je moguća prevelika opsednutost video igricama. Treći motiv prevelika narcisoidnost. Sud je proglasilo krivim Mateja Šusteka za teško i bezobzirno ubistvo. I osudio je ovog mladića na najstrožu kaznu za koju može biti osuđeno mlađe punoletno lice. A to je 25 godina strogog zatvora. Sud je ovu presudu izrekao 7. septembra 2017. godine. I ona je ubrzo postala pravosnažna. Matej se nalazi na izdržavanju zaslužene kazne.

Bonus video:

09:13

VELIKA JE NELOGIČNOST U IZJAVAMA OSUMNJIČENIH ZA DANKINO UBISTVO Sagovornici Kurir televizije: Šta se desilo s DNK tragovima

(Espreso / Mondo / U.M/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.