KO JE ČOVEK KOJI JE SINOĆ UĆUTKAO MILANOVIĆA? Plenković život krije kao ZMIJA NOGE, a žena mu je PRAVA LEPOTICA
Andrej Plenković, Foto: Profimedia

BIOGRAFIJA

KO JE ČOVEK KOJI JE SINOĆ UĆUTKAO MILANOVIĆA? Plenković život krije kao ZMIJA NOGE, a žena mu je PRAVA LEPOTICA

Andrej Plenković je hrvatski političar i pravnik

Objavljeno:

Andrej Plenković je hrvatski političar i pravnik. Na mestu predsednika Vlade Republike Hrvatske nalazi se od 2016. godine, ali nalazi se i na čelu stranke HDZ.

Na parlamentarnim izborima Plenkovićeva stranka HDZ odnela je ubedljivu pobedu, pobedivši "Rijeke Pravde" koje predvodi Zoran Milanović.

HDZ je treći put zaredom uverljivo pobedio na parlamentarnim izborima“, rekao je Plenković

Plenković je rođen u Zagrebu 1970. godine, gde je i upisao pravni fakultet 1988. godine i diplomirao 1993. godine. Za vreme studija je volonterski radio kao prevodilac u posmatračke misiji Evropske zajednice u Hrvatskoj, ali i aktivno učestvovao u radu Evropskog udruženja studenata prava.

Nakon studija se zapošljava kao diplomata u Ministarstvu spoljnih poslova, gde ostaje do 2002 godine, kada preuzima funkciju šefa hrvatske Misije pri Evropskoj uniji u Brisel, a zatim i zamenik ambasadora u Francuskoj 2005. godine.

U aprilu 2010. postao je državni sekretar za evropske integracije gde je upravljao radom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova na političkim i ekonomskim odnosima sa zemljama članicama.

Takođe je imao veliku ulogu u kampanji za pristupanje Evropskoj uniji 2013. godine.

U Hrvatsku demokratsku stranku (HDZ) učlanio se 2011. godine, a već 2016. postaje njen predsednik. Na stranačkim izborima za predsednika stranke nije bilo protivkandidata.

Iste godine, pobedom HDZ na izborima u septembru Kolinda Grabar Kitarović dala je Pelkoviću mandat.

Andrej Plenković
Andrej Plenkovićfoto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

Privatni život

Andrej Plenković i njegova supruga Ana Maslać-Plenković imaju troje dece, a njihova ljubavna priča počela je na veoma zanimljiv način.

Naime, Andrej je svoju devet godina mlađu suprugu upoznao na radnom mestu u Saboru 2007. godine. Ona je po struci pravnica poreklom iz Dubrovnika, a bila je šefica Saborne službe za pravne poslove, a premijer je tada bio zastupnik HDZ-a.

Prijatelji su ga često opisivali kao velikog šarmera, ali mlađa pravnica ga je brzo osvojila, te su rekli sudbonosno "da" 2014. godine, kada su dočekali i prvo dete - sina Maria, koji je dobio ime po ocu Andreja Plenkovića. Nakon toga dobili su i ćerku Milu, ali i još jednog sina 2022. godine.

Plenković retko priča o svom privatnom životu, a isto važi i za lepu Anu, koja oduvek važi za veoma privatnu osobu, posvećenu porodici i poslu, ali, kako navode izvori, i za veoma tradicionalnu i religioznu osobu. Svoj privatni život kriju od očiju javnosti, a Andrej je preko nekoliko godina objavio retku sliku iz njegovog života.

Andrej zna više jezika, tečno govori engleski, francuski i italijanski, a služi se i nemačkim jezikom.

Bonus video:

08:59

KADA SAM ČUO DA ĆE HRVATSKA PREDSEDAVATI OVIM SAVEZOM, NISAM VEROVAO! Štrbac o paradoksu: Opet sve lome preko leđa Srba

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.