U VOĆU POREKLOM IZ TURSKE NAĐENA KANCEROGENA BUĐ! Otkrivene veće količine toksina, POŠILJKA ODMAH UNIŠTENA
Voće ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

Zabrinjavajuće

U VOĆU POREKLOM IZ TURSKE NAĐENA KANCEROGENA BUĐ! Otkrivene veće količine toksina, POŠILJKA ODMAH UNIŠTENA

Zloglasna kancerogena buđ otkrivena je u popularnom voću iz Turske , objavio je evropski sistem brzog upozorenja u prometu hrane

Objavljeno:

Reč je o suvim smokvama koje su u Hrvatsku trebalo da budu uvezene iz Turske preko Bosne i Hercegovine. Srećom, prilikom kontrole uzoraka na hrvatskoj granici otkriveni su aflatoksini, pa je pošiljka smokava odmah uništena.

U suvim smokvama otkriven je aflatoksin , i to najgori tip B-1, za koji stručnjaci kažu da se brzo resorbuje u digestivnom traktu i jetri i pretvara u kancerogeni aflatoksin M-1.

Međutim, u turskim smokvama pronađene su i druge vrste aflatoksina. Tako je aflatoksin B1 detektovan u koncentraciji od 171 mikrograma po kilogramu, a ukupan udeo svih aflatoksina u turskoj smokvi iznosio je 210,7 mikrograma po kilogramu.

Smokve ilustracija
Smokve ilustracijafoto: Profimedia

Prema odluci EU, u prehrambenim proizvodima koji se uvoze na evropsko tržište nije dozvoljena ni najmanja količina aflatoksina, navodi se da je rizik potencijalno ozbiljan i da je isporuka zaustavljena na granici .

Ovo nije prvi put

Ovo nije prvi put da su aflatoksini otkriveni u suvim smokvama iz Turske. Jednom su situaciju spasili bugarski inspektori koji su na granici zaustavili pošiljku za Hrvatsku. Drugi put su turske smokve preko firme iz Hrvatske završile u Sloveniji.

Aflatoksini su, inače, grupa gljivičnih toksina koji nanose ozbiljnu štetu ljudskom zdravlju, posebno jetri.Akutna trovanja se nazivaju aflatoksikoza i mogu dovesti do otkazivanja jetre i smrti. Eksperimenti na laboratorijskim životinjama su pokazali ozbiljan rizik od razvoja raka jetre uz veću izloženost aflatoksinima.

Bonus video:

02:08

SPAVAJU SA OVCAMA NA SLAMI I DELE HRANU SA PSIMA! Priča dve sestre, Mike i Roske koje žive u planinama rasplakalo Srbiju

(Espreso/Kurir/Danica/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.