NIKO SE NIJE JAVIO NA TELEFON HITNE POMOĆI, A NJEMU JE TREBAO HITAN PREVOZ! Jeziva smrt čoveka u Hrvatskoj
Foto: Kurir.rs

UŽASNO

NIKO SE NIJE JAVIO NA TELEFON HITNE POMOĆI, A NJEMU JE TREBAO HITAN PREVOZ! Jeziva smrt čoveka u Hrvatskoj

Rab je pre šest meseci dobio brzu brodicu hitne medicinske pomoći, međutim ona nije došla po 53-godišnjaka

Objavljeno:

Muškarac (53) s Raba preminuo je prošlog meseca nakon što mu je pozlilo jer se na Hitnoj niko nije javio na telefon, a njemu je trebao hitan prevoz do bolnice u Rijeci.

Rab je pre šest meseci dobio brzu brodicu hitne medicinske pomoći, međutim ona nije došla po 53-godišnjaka. Čoveku je pozlilo 21. januara u jutarnjim satima.

"Ljudi koji su zvali brodicu u tom trenutku nisu je dobili i nisu mogli da dobiju nikog da se javi na poziv dispečera za prevoz brodićem. Dogodilo se šta se dogodilo, u ovom slučaju neželjena situacija, a to je ishod sa smrtnim slučajem. To je ono što se ne sme događati", rekao je za Dnevnik Nove TV Danijel Šota iz Hrvatskog sindikata hitne medicine.

Udruga Hitna 194 dobila je anonimnu prijavu ovog slučaja, a slučaj je prijavljen i DORH-u.

"Umesto sat i po, put do bolnice je trajao preko četiri sata"

Čovek je na kraju morao na trajekt od Raba do Stinice pa autom do Rijeke. Iz Hrvatskog sindikata hitne pomoći govore da je put umesto sat i po trajao više od četiri sata.

"Službe moraju da rade 24 sata i 24 sata brodica mora da postoji, kao i helikopter i kola hitne pomoći. Mi moramo da garantujemo građanima Hrvatske istu i kvalitetnu medicinsku pomoć u svakom trenutku", izjavio je Šota za Dnevnik.

"Brodice su dostupne 24 sata na dan i praznicima"

Ministarstvo zdravlja lopticu prebacuje na Ministarstvo mora. Iz Ministarstva mora kažu da su danas saznali za slučaj i da proveravaju sve činjenice.

"Kapetanije su zadužene za prevoz bolesnika s ostrva na kopno, u ovom konkretnom slučaju mi ne znamo koji je bio ishod. Ono što možemo reći da imamo dobru saradnju, ove godine imali smo 46 prevoza bolesnika brodicama hitne medicinske pomoći.

Brodice su dostupne 24 sata na dan i praznicima. Ono što sada radimo da pojačavamo broj voditelja brodica na tim plovilima. Konkretno u slučaju Raba imamo dva lica koji obavljaju prevoz", tvrdi Siniša Orlić, šef uprave sigurnosti plovidbe.

Tek treba utvrditi šta se tačno dogodilo, da li je došlo do propusta i ako jeste, ko je odgovoran za to.

Bonus video: MERITI POZLILO I SRUŠILA SE, HITNA SAMO UPUTILA NA DOM ZDRAVLJA Zejnula čija je supruga preminula: Izgubljeno je dragoceno vreme

06:33

MERITI POZLILO I SRUŠILA SE, HITNA SAMO UPUTILA NA DOM ZDRAVLJA Zejnula čija je supruga preminula: Izgubljeno je dragoceno vreme

(Espreso/Index.hr/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.