HRVATSKA KONAČNO PREVAGNULA? Otkriveni PLANOVI vlade, komšije SPREMAJU novi koncept za vojsku...
Hrvatska vojska, Foto: EPA/STR

razmatra se

HRVATSKA KONAČNO PREVAGNULA? Otkriveni PLANOVI vlade, komšije SPREMAJU novi koncept za vojsku...

Hrvatska sve bliža uvođenju vojnog roka koji će biti obavezan

Objavljeno:

Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić dobio je zadatak da uvede mesec dana obavezne vojne obuke nakon srednje škole, u kojoj bi svi prošli obuku iz prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i hemijske zaštite, piše "Jutarnji list".

- U okolnostima bezbednosnih pretnji koje postoje širom sveta, nije loša ideja da Ministarstvo odbrane napravi određeni iskorak od onoga što se već radi u konceptu sa onima koji dobrovoljno služe vojsku i pripremaju se koncepti kraćih kurseva kako bi se širi broj ljudi upoznao sa osnovnim veštinama koje mlađe generacije nemaju. Već neko vreme razgovaram sa ministrima Anušićem, Božinovićem i Medvedom na ovu temu i dali smo Anušiću mandat da smisli određeni koncept - otkrio je u ponedeljak premijer Andrej Plenković.

 Andrej Plenković
Andrej Plenkovićfoto: Profimedia

Još se ne zna kako bi taj koncept izgledao. Ali može se očekivati da će se zasnivati na konceptu osnovne vojne obuke, koji je 2017. godine želeo da uvede tadašnji ministar odbrane Damir Кrstičević, sada premijerov savetnik za odbranu.

Tada je bio zasnovan na dobrovoljnosti, a danas bi najverovatnije morao da bude proglašen obaveznim. Naime, u situaciji kada je manje prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka, teško je očekivati da bi se mladi u Hrvatskoj dobrovoljno prijavili za pohađanje letnjeg ili zimskog jednomesečnog vojnog kampa.

Hrvatska vojska
Hrvatska vojskafoto: Profimedija

Ministarstvo odbrane i Generalštab su potom razvili koncept baziran na jednomesečnom vojnom kampu, u kome bi mladi po završetku srednje škole na dobrovoljnoj bazi prolazili osnove vojne obuke. Bilo je predviđeno da učesnici prođu kroz rukovanje ličnim i lakim oružjem, gađanje, orijentaciju, boravak na terenu, samozaštitu, prvu pomoć, mere zaštite od nuklearnog, hemijskog i biološkog dejstva.

Tada je to bio Кrstičevićev plan B nakon što je ideja o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka naišla na veliki otpor javnosti. Nikada u javnost nije puštena informacija o tome koliko bi koštala vojna obuka, koliko bi vojnih objekata trebalo urediti i koliko će se mladih godišnje obučavati, piše "Jutarnji".

Bonus video:

03:22

NE TREBA DA SE PLAŠITE! NIJE VOJSKA BAUK! Veselin Šljivančanin za KURIR o PREDNOSTIMA SLUŽENJA VOJNOG ROKA: Svi su PREZADOVOLJNI

(Espreso/ Blic/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.