NE SPOMINJU SRPSKE ŽRTVE: Hrvatska obeležila godišnjicu akcije "Bljesak"!
Foto: Nebojša Mandić

KRIZA VLADE

NE SPOMINJU SRPSKE ŽRTVE: Hrvatska obeležila godišnjicu akcije "Bljesak"!

Komemoracija je održana kod Središnjeg krsta Spomen Parka hrvatskim vitezovima gde su položeni venci za poginule hrvatske branitelje
Objavljeno:

Obeležavanje 22. godišnjice akcije oružanih snaga Hrvatske, koja se u toj državi tumači borbom za oslobađanje zapadne Slavonije, proteklo je u senci krize aktuelne vlade.

Komemoraciji u Okučanima su, naime, prisustvovali predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković, ali ne i lider Mosta Božo Petrov, koji je predsednik Hrvatskog sabora, a čiji je dolazak bio najavljen.

Komemoracija je održana kod Središnjeg krsta Spomen Parka hrvatskim vitezovima gde su položeni venci za poginule hrvatske branitelje.

Na komemoraciji su pročitana imena poginulih pripadnika hrvatskih oružanih snaga u operaciji 'Bljesak'.

ZLOČIN BEZ KAZNE: Danas 22 godine od operacije "Bljesak"

U Hrvatskoj se ovaj dan obeležava kao sećanje na 1. maja 1995, kada su hrvatske snage za manje od 32 sata oslobodile zapadnu Slavoniju i time, kako navode, označile povratak hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica nastavljen tri meseca kasnije akcijom vojno policijskom akcijom "Oluja", kada je oslobođen Knin.

foto: Nebojša Mandić

U akciji je, kako se navodi, učestvovalo 7.200 pripadnika vojnih i policijskih snaga, a poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a njih 162 je ranjeno u dotad najopsežnijoj oslobodilačkoj akciji u Domovinskom ratu.

Srpske žrtve se pritom ne spominju.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.