RAZORNI ZEMLJOTRES JE PRE 3 GODINE OPUSTOŠIO PETRINJU: Odneo je 7 života i za sobom ostavio PRETUŽNE prizore!
Zemljotres, Foto: Profimedia

SEĆANJE NA TRAGEDIJU

RAZORNI ZEMLJOTRES JE PRE 3 GODINE OPUSTOŠIO PETRINJU: Odneo je 7 života i za sobom ostavio PRETUŽNE prizore!

Bio je to drugi potres nakon što je Baniju 28. decembra zatresao onaj magnitude 5 stepeni Rihtera

Objavljeno: 13:20h

Tri godine prošle su od razornog potresa jačine 6,2 prema Rihteru, koji je u 12.19 sati pogodio Petrinju i okolinu 29. decembra 2020, odneo je sedam života i naneo ogromnu štetu. Iako je obnova ubrzana u poslednjih godinu dana, mnogi još uvek čekaju da se vrate u svoje domove.

Za sobom je ostavio tužne prizore razrušenih kuća, objekata i javnih zgrada u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mestima, prenosi 24sata.hr.

U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petoro osoba, u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Baniji. Među žrtvama je žena koja je povredama zadobijenim u potresu podlegla u martu 2021.

U potresu je povređeno 28 osoba, a još dvoje je poginulo u raščišćavanju ruševina od potresa, pokazuju podaci Civilne zaštite. Bio je to drugi potres nakon što je Baniju 28. decembra zatresao onaj magnitude 5 stepeni Rihtera.

Na treću godišnjicu razornog potresa, iz Ministarstva građevinarstva poručuju kako je celo područje danas veliko gradilište te da je postignuta željena dinamika obnove no mnogi su nezadovoljni brzinom kojom se ona odvija.

Podaci Ministarstva govore da je u potpunosti završeno 7683 privatnih zgrada i kuća dok ih 758 u postupku obnove. Izgrađene su 203 kuće, a njih 193 je u postupku gradnje. Završeno je 28 konstrukcijskih obnova a u toku je još 324.

Na području Petrinje, Gline i Siska zatvorena sva kontejnerska naselja te su 404 osobe iz njih smeštene u adekvatniji smeštaj, a u županiji je ukupno zbrinuto 1309 osoba koje su iz kontejnera preseljene u neki drugi model smeštaja.

Izgrađeno je, među ostalim, 140 energetski visoko efikasnih kuća koje se postavljaju na parcele domova umesto kontejnera te 12 višestambenih zgrada - osam u Petrinji i četiri u Glini s ukupno 180 stanova. U gradnji je još osam zgrada - u Gvozdu, Topuskom, Glini i Dvoru, a u planu je gradnja još 36 zgrada sa 666 stanova.

1 / 2 Foto: Profimedia

Završena je i 131 montažna kuća za privremeni smeštaj građana kojima obnova nekretnina još nije završena, a koje će se kasnije koristiti za proširenje domova za starije u Petrinji i Glini, a još 35 takvih montažnih kuća u gradnji je u Sisku.

Između ostalog, Ministarstvo građevinarstva izradilo je veb aplikaciju s prikazom svih lokacija obnove koje je moguće proveriti gotovo jednim klikom, a time su sve informacije i celi proces obnove dostupni svima na jednom mestu.

Premijer Andrej Plenković, koji je najavio posetu Petrinji na godišnjicu potresa, rekao je juče kako Vlada nastavlja s obnovom te društvenom i ekonomskom revitalizacijom Sisačko-moslavačke županije, gde je dosad ugovoreno 417 projekata vrednih 549 miliona evra.

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/24 sata.hr/Preneo M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.