DA TI SE PREVRNE ŽELUDAC! HRVAT SE POŽALIO ŠTA JE NAŠAO U ČAŠI: Stigao mu STRUČAN odgovor, TOME se NIJE NADAO(FOTO)
Čaša, Foto: carlos santos / Alamy / Alamy / Profimedia

zanimljivo

DA TI SE PREVRNE ŽELUDAC! HRVAT SE POŽALIO ŠTA JE NAŠAO U ČAŠI: Stigao mu STRUČAN odgovor, TOME se NIJE NADAO(FOTO)

Objava na Redditu o zamuljanoj čaši u zagrebačkom restoranu otvorila je prepisku o tome da li je zaista reč o "prljavom"

Objavljeno:

Da li ste nekada u kafiću naišli na prljavu ili zamuljanu čašu i da li ste se zapitali zašto je to tako? Možda je ona čista, ali samo nije dobro obrisana. Ova dilema pokrenula je ozbiljnu polemiku na društvenim mrežama, a sve je krenulo iz našeg komšiluka, iz Hrvatske, gde su se posetioci zagrebačkih kafića žalili da je već postala praksa da u ugostiteljskim objektima dobijaju čaše koje nisu čiste.

"Uobičajena praksa po Zagrebu, ne sećam se kad sam zadnji put dobio čistu čašu u bircu", stoji u jednoj objavi na društvenoj mreži Reddit, gde je priložena i fotografija sporne čaše koja je vidno zamrljana. Peru li se čaše po zagrebačkim kafićima ili je problem u nekom drugom faktoru, pokušali su objasniti čitaoci ove objave.

"Pretvrda voda. Nedostaje soli u mašini za pranje sudova", objašnjava jedan čitalac a drugi dodaje: "Prošla je ona kroz mašinu kao i svaka druga, ali je u vodi problem. Na profesionalnijim mestima ih obično poliraju s krpom pre nego se do kraja osuše, čisto da se takve stvari ne vide."

Konobar sa 10 godina iskustva razjasnio dilemu

- Bez obzira na to kakva je voda, i kakva je mašina za pranje sudova, stvar je u tome da u 90 odsto lokala u Hrvatskoj ne poliraju čaše onim damast krpama. Pa da imaš kristalno čistu vodu, redovno i sveže servisiranu mašinu za pranje sudova, opet bi dobio ovakvu čašu ako ih ne poliraju barem jednom nedeljno - objasnio je bivši konobar sa 10 godina iskustva u ugostiteljstvu.

Dodaje da se konobari, kad je lokal prazan, obično bave drugim stvarima, popunjavanjem frižidera, čišćenjem, pijuckanjem kave, listanjem novina i svim drugim stvarima osim poliranjem čaša tako da gosti često dobijaju ovakve čaše.

Restoran
Restoranfoto: Printscreen/RTS

- So se stavlja u mašinu za sudove da "omekša" vodu zbog mašine, da se kamenac ne zadržava, a ne zbog čaša. Te mrlje na čašama su kombinacija kamenca i te soli jer voda kad isparava, ona isparava kao čisti H2O, ostavljajući iza sebe sve što je bilo u vodi, pa tako i tu so iz mašine. Znači to su mrlje od kamenca i soli - zaključio je iskusni konobar.

Bonus video:

02:52

OVO JE NAJSTARIJI KONOBAR U SRBIJI! Služio Tita, Slobu i mnoge poznate ličnosti, a jedna od njih je bila POSEBNO ZAHTEVNA

(Espreso/ Index.hr/ Blic/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.