ZAGREB U OPASNOSTI OD SNAŽNOG ZEMLJOTRESA, STRUČNJACI UPOZORILI NA MOGUĆU KATASTROFU! Evo gde je NAJUGROŽENIJE
Foto: epa deniz tekin

AKTIVNO PODRUČJE

ZAGREB U OPASNOSTI OD SNAŽNOG ZEMLJOTRESA, STRUČNJACI UPOZORILI NA MOGUĆU KATASTROFU! Evo gde je NAJUGROŽENIJE

U slučaju jakog zemljotresa u hrvatskoj metropoli mogući su odroni.

Objavljeno: 11:39h

Zagreb je smešten u aktivnom epicentralnom području, a da bi se zaštitili ljudski životi i građevine, potrebno je utvrditi rizik od zemljotresa koji je, prema podacima dobijenim u okviru evropskog projekta, vrlo visok.

Ti podaci, kako prenosi HRT, direktno ulaze u planove rizika od zemljotresa i civilne zaštite. Sesvete i Gornja Dubrava nalaze se blizu epicentra mogućih zemljotresa, a prema istraživanju, te gradske četvrti prednjače po broju zgrada i stanovnika, što znači da je potresni rizik na tom području znatno veći. Ipak, dodaje se, nisu najugroženije.

„Svi građani koji žive u zgradama od 1980. na ovamo i koje su izvedene kako treba, da nemamo nekakvih izvedbenih problema, možemo smatrati sigurnijima ili sigurnima“, rekao je Josip Atalić iz Hrvatskog centra za zemljotresno inženjerstvo.

Kristina Martinović, šef projekta „Potresni rizik Grada Zagreba“, rekla je da postoje kvartovi koji su jako veliki i veliki broj ljudi živi u njima. „Onda imate kvartove poput Gornjeg i Donjeg grada, gde ne živi puno ljudi, ali zbog stare gradnje i kulturnih dobara, računamo da će tamo biti materijalni gubici najveći“, navela je Martinović.

Zemljotres, Turska, Hrvatska
foto: Profimedia

Izrađeno je osam elaborata – o seizmičkim istraživanjima, geologiji, geotehnici, visokogradnji, mostovima, hidrotehničkim građevinama, kulturnim dobrima i kartografiji. U slučaju jakog zemljotresa u hrvatskoj metropoli mogući su odroni. Prema dobijenim rezultatima, ne očekuju se znatna oštećenja visokih zgrada.

„Mostovi su jako dobro prošli na analizama. Oni su nam prvenstveno koridori koji će se koristiti i za evakuaciju i za snabdevanje“, rekla je Martinović.

U svim elaboratima ističe se nužnost stalnog prikupljanja podataka, a baza će, između ostalog, poslužiti za sprovođenje brzih pregleda u slučaju zemljotresa.

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.