POVLAČI SE PROIZVOD ZBOG RIZIČNE SUPSTANCE U NJEMU! Opasan za JETRU I PLUĆA, a potiče iz SRBIJE! Pazite se!
Prodavnica, Foto: Printscreen/TikTok/adamsansome

važno

POVLAČI SE PROIZVOD ZBOG RIZIČNE SUPSTANCE U NJEMU! Opasan za JETRU I PLUĆA, a potiče iz SRBIJE! Pazite se!

Hrvatska povlači proizvod koji je dobavljen iz Srbije

Objavljeno:

Evropski sistem brzog upozorenja u trgovini hranom (RASFF) objavio je na svom sajtu da se povlači još jedan proizvod, prenosi N1 Hrvatska.

Reč je o čaju od nane iz Hrvatske sa sirovinom, listićima nane, nabavljenom u Srbiji. Pirolizidinski alkaloidi su pronađeni u čaju. Kako RASFF upozorava, rizik po zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti veoma toksični za ljude. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke da bi se branile od štetočina i biljojeda, a identifikovani su u oko 6.000 botaničkih vrsta. Ova jedinjenja mogu biti veoma opasna za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre usled uzimanja biljaka sa ovim jedinjenjima datiraju iz 1920-ih.

Nana
Nanafoto: Profimedia

Najveći rizici su za velike potrošače čajeva, biljnih infuzija i meda, ali može biti kontaminirana i hrana za životinje. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospeti u ove namirnice preko divljih biljaka ili polena, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA u visokim dozama može dovesti do otkazivanja jetre, što može dovesti do smrti. Uobičajeno hronično dejstvo PA uključuje štetno dejstvo na jetru, ali i na pluća.

Bonus video:

04:47

NEVEROVATNA TEORIJA CENJENOG KLIMATOLOGA MILANA STEVANČEVIĆA O VREMENU KOJEM SVEODOČIMO: Ovo je proizvod NEMATERIJALNOG SVETA - a ne fizičkog i EVO ZBOG ČEGA

(Espreso/ MONDO/N.D)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.