Premunio je čuveni Mladen Šutej
Mladen Šutej, Foto: PRintScreen/ YouTube/ HIR 3 Sailing Tribe

tuga

Premunio je čuveni Mladen Šutej

Preminuo je Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar

Objavljeno:

Mladen Šutej, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih jedriličara, preminuo je u 78. godini života, javlja More.hr.

Sve ljubitelje mora rastužila je vest da je juče u Zagrebu iznenada preminuo Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar, autor brojnih knjiga, dokumentarnih serijala i iznad svega čovek koji je otkrivao lepotu, tajanstvenost i dramu plovidbe dalekim morima i okeanima.

Smrt
Smrtfoto: Profimedia

Šutej je s prvom jedrilicom Hir 2, usidrenoj u Žurkovu kod Rijeke, trenirao od 1974. po Riječkom i Kvarnerskom zalivu, a s njom je oplovio i Jadran nekoliko puta. Prvi svoj veći projekat preduzeće nekoliko godina kasnije nakon što je 1979. kupio desetmetarsku jedrilicu i nazvao je Hir 3. Iz luke na Žurkovu sam se 1982. godine otisnuo na opasan put preko Atlantika do Karipskih ostrva i Floride. Ukupno je na putu do Amerike i natrag proveo godinu dana.

Istom jedrilicom Mladen Šutej je u pratnji Ozrena Bakrača 1989. oplovio i Rt Horn, a vratili su se Tihim i Indijskim okeanom, te kroz Crveno more natrag kući.

Bonus video:

02:12

KURIR SA MESTA ZLOČINA U BATROVCIMA: Mladića (19) sa KiM na smrt izbo Avganistanac! Meštani U STRAHU: Ovo se do sad nije dešavalo!

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.