HRVATSKA IMA SVETSKOG ŠAMPIONA U MEKANOSTI: Komšije dominantne u OVOM takmičenju, POBEDNIK će vas RAZNEŽITI (FOTO)
Mačka, ilustracija, Foto: Profimedia

PRESLATKO

HRVATSKA IMA SVETSKOG ŠAMPIONA U MEKANOSTI: Komšije dominantne u OVOM takmičenju, POBEDNIK će vas RAZNEŽITI (FOTO)

Mačka po imenu Ante osvojila je prvo mesto na takmičenju mačaka u Karlovcu, njena lepota je vanremenska

Objavljeno:

U organizaciji Kluba ljubitelja mačaka "Felis Croatia", u Karlovcu je u subotu i nedelju održana svetska izložba mačaka po pravilima Svetske federacije mačaka (WCF), a sveukupni pobednik je četverogodišnji persijski mačak Antoška nadimka Ante vlasnice Gordane Radić iz Splita.

Učestovalo je ukupno 354 mačaka i 101 uzgajivač iz 17 zemalja, mačke je ocenjivao žiri od deset međunarodnih sudija, a talmičilo se u nizu kategorija i krugova, prenosi net.hr.

Predsednik Kluba "Felis Croatia" Trpimir-Frane Sulić kazao je kako je prilično zahtevno bilo organizirati izložbu, ali da su se na to odlučili iz ljubavi prema mačkama jer su svi članovi uzgajivači i felinolozi – stručnjaci za mačke.

"Tu su i domaće mačke i svetski prvaci – trebalo je sve podići stepenicu iznad, a ujedno smo hteli da i drugi delovi Hrvatske vide različite mačke i pasmine", dodao je Sulić.

Gordana se sedam godina bavi uzgojem mačaka

Izložene su tako mačke i onih pasmina koje nisu uobičajene u Hrvatskoj, prenosi net.hr, kao što su kurilski bobtail, transilvanijska mačka, Bombay mačka i druge. Sulić je također ocenio da Hrvatska stoji jako dobro što se tiče kvaliteta mačaka.

Gordana Radić je rekla Hini da se sedam godina bavi uzgojem mačaka. "Ne znam kud ću s peharima, a to je zato što sam na početku bavljenja uzgojem kupila mačke od najboljih svetskih uzgajivača", objasnila je Radić, čiji je mačak Fidži također nagrađivan u Karlovcu.

Među izlagačima je bio i Boris Herman iz Maribora čija je mačka Piski dobila najviša priznanja od tri različita svetska saveza, a proglašena je i najboljom mačkom u Sloveniji. Poveo je sa sobom i Luru, mačku nešto stariju od godinu dana.

"Bavili smo se 25 godina uzgojem, ali smo od toga odustali jer nam je bilo teško odvajati se od mačića prilikom prodaje, a nismo niti bili uvek sigurni predajemo li ih najboljim ljudima", rekao je Herman.

Bonus video:

00:30

Mačka prekinula konferenciju

(Espreso/ Net.hr/ Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.