IZDATO UPOZORENJE NA JAKO NEVREME U HRVATSKOJ: U Splitu je najkritičnije, grom presekao BANDERU na pola! (VIDEO)
Nevreme, Foto: Beta/Miloš Miškov

NEVREME

IZDATO UPOZORENJE NA JAKO NEVREME U HRVATSKOJ: U Splitu je najkritičnije, grom presekao BANDERU na pola! (VIDEO)

Snažno nevreme sa grmljavinom zahvatilo je u nedelju delove Hrvatske

Objavljeno:

Ciklon se premešta od ranih jutarnjih sati preko Dalmacije. Lokalni mediji navode da je najkritičnije u Splitu, a očekuje se da ovo snažno nevreme u večernjim satima stigne i u Srbiju.

Najviše kiše palo je u Šibeniku gde se pojedine merne stanice izmerili i 107 litara po kvadratnom metru. Nevreme sa grmljavinom izazvalo je velike probleme i na splitskim ulicama.

Nekoliko ulica je poplavljeno, automobili su ponegde pod vodom, a hrvatski mediji navode i da je grom udario u drveni stub za rasvetu na Pujankama. Na snimcima i fotografijama se vidi da je stub maltene prepolovljen nakon udara groma.

- Padala je jaka kiša nošena vetrom i to više vodoravno nego uspravno. Bilo je tamno nebo. Bili smo blizu u jednom lokalu i odjednom videli munju. Bila je baš jaka detonacija. Jako se čulo. Kad je stala kiša mi smo došli tamo i videli taj stup. Hvala Bogu da nije nikom ništa. Sad je oblačno, ali ne pada više - navodi čitalac za 24 sata.

DHMZ je izdao upozorenje na oluju koje važi za celu zemlju. Veći deo Hrvatske je u subotu u narandžastom što znači da te delove očekuje opasno vreme.

- Jesen se ukazala na prvi dan jeseni. Do kraja dana treba očekivati povremenu kišu, ponegde i obilnu, ali i na nevreme sa grmljavinom i to najviše u Dalmaciji. Nakon kišovitog vikenda u ponedeljak smirivanje, a zatim verovatno sledi bablje leto - navode iz DHMZ-a.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije takođe je izdao upozorenje zbog lošeg vremena koje je pred nama. Upozorenje na obilne padavine sa gradom i olujni vetar važi za oba dana vikenda, a očekuje se da popodne prvo zagrmi u Bačkoj, a potom i u ostalim delovima Srbije.

Kiša
Kišafoto: Nemanja Nikolić

Vremenska prognoza za Srbiju

U Srbiji će sutra biti umereno do potpuno oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada, kao i najvišom dnevnom temperaturom do 27 stepeni.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuju se obilne padavine, i to naročito u drugom delu dana, od 40 do 80 mm, a lokalno i oko 100 mm za 24 sata, što predstavlja mesečnu količinu padavina.

Duvaće slab i umeren, na istoku Srbije i u planinskim predelima povremeno i jak severozapadni vetar.

Najniža temperatura od 14 do 18, a najviša od 17 na severozapadu i zapadu do 27 stepeni na istoku i krajnjem jugoistoku zemlje.

I u Beogradu sutra oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Bonus video:

01:40

VELIKO NEVREME U ŠPANIJI: Potop u većem delu zemlje, ima i mrtvih?

(Espreso / 24sata.hr / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.