"BUDITE SPREMNI, MOGUĆE BUJIČNE POPLAVE": Na Jadranu se očekuje više od 100 litara padavina
Dalmacija, Foto: Printscreen/Youtube/ Dalmacija Danas

upozorenje

"BUDITE SPREMNI, MOGUĆE BUJIČNE POPLAVE": Na Jadranu se očekuje više od 100 litara padavina

Najviša temperatura u Zagori do 20°C, a na obali od 22 u severnoj do 28°C u južnoj Dalmaciji

Objavljeno:

Dugo očekivana promena vremena tokom noći stigla je do Dalmacije. Ciklon s frontalnim poremećajem jutros se premešta preko srednje Dalmacije prema jugu, pa je tako u većem delu Dalmacije promenljivo do pretežno oblačno, a na nekim područjima bilo je i jačih pljuskova s grmljavinom i obilnijih padavina.

Prema mreži automatskih meteoroloških stanica Pljusak.com, najviše padavina palo je na širem području Šibenika - Radelj 107 litara, Murter 75 litara, Krković 73 litra, Šubićevac 53 litra, Drniš 34 litra. Zadar i okolina dobili su 5-15 litara, a Benkovac 74 litra kiše. Na širem području Splita kiša još uvek pada, pa sami grad meri 10-15 litara, Trogir 15, Dugopolje 20, Kaštela 25-30, Sinj 13, Hrvace 30, Nisko 37, a Muć 48 litara.

Južnije od ovog područja padavine će zahvatiti kasnije, piše Dalmacija danas.

Duva umeren do pojačan jugo, koji nakon fronte okreće na umeren, prolazno i pojačan zapadni i severozapadni vetar, a uz obalu ponegde i umerenu buru.

Do kraja dana oblačno s kišom, ponegde i obilnijom

Prolaskom fronta padavine će nakratko prestati, ali već prepodne s mora stiže novi talas padavina, a ponegde su moguće i veće količine te jače nevreme.

Mestimično obilna kiša. Moguće su urbane i bujične poplave. Količina padavina veća od 90 litara. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i saobraćajne mreže. Takođe je moguć prekid snabdevanja energijom, prekid komunikacijske mreže kao i snabdevanje vodom. Opasni uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolovozima - stoji u narandžastom Meteo-alarmu DHMZ-a za celu obalu i Zagoru.

Narandžasti meteo-alarm

"Mestimično grmljavinsko nevreme. Verovatnost grmljavine veća je od 80%. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovati veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u saobraćaju."

U južnoj i delu srednje Dalmacije duvaće umeren do jak jugo, na otvorenom moru i jugozapadni vetar, a na ostatku područja uz obalu uglavnom slaba do umerena bura i istočni vetar.

"Lokalno olujni udari jugozapadnog vetra i juga. Najjači udari vetra > 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vetrom. Mogući su lokaloizovani prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorava DHMZ.

Najviša temperatura u Zagori do 20°C, a na obali od 22 u severnoj do 28°C u južnoj Dalmaciji.

Nestabilno vreme s povremenom kišom očekuje se i sutra, naročito u prvom delu dana u severnoj i srednjoj Dalmaciji, a od sredine dana očekuje se delimično razvedravanje.

Već ujutro na severu Dalmacije duvaće umerena do jaka bura, koja će se poslepodne proširiti i na deo srednje, a u noći na ponedeljak i na južnu Dalmaciju. Temperature vazduha će još malo pasti.

Bonus video:

00:49

KATAKLIZMA U LIBIJI, OLUJA DANIJEL POTOPILA GRADOVE: Srušene brane, više od 2.000 mrtvih

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.