EKSPLOZIJA CENA NEKRETNINA U HRVATSKOJ: Razlika po gradovima je OGROMNA, idu i do 5.000 evra po kvadratu
Osijek, Foto: Profimedia

stanovanje

EKSPLOZIJA CENA NEKRETNINA U HRVATSKOJ: Razlika po gradovima je OGROMNA, idu i do 5.000 evra po kvadratu

Najbolje će proći oni koji kupuju nekretnine u Karlovcu

Objavljeno:

Rast cena nekretnina u Hrvatskoj nastavlja se i u julu, navodi se u analizi tamošnjih agencija. Velike su razlike u cenama kvadrata po hrvatskim gradovima, a njihov raspon se kreće od 1.350 do 5.000 evra po kvadratu.

Najbolje će proći oni koji kupuju nekretnine u Karlovcu, piše Crozilla. Navode da je i pored mesečnog poskupljenja kvadrat u gradu na četiri reke među najjeftinijim u Hrvatskoj i košta, u proseku, 1.375 evra.

Kupci u Slavonskom Brodu za kvadratni metar u proseku će morati izdvojiti 1.375 evra, 0,9 odsto više nego u junu. Slede Osijek sa prosečnom cenom od 1.754 evra po kvadratu (povećanje od 2%) i Bjelovar, gde se mora izdvojiti 1.784 evra po kvadratu.

S druge strane, kupci koji nameravaju da kupe nekretnine u gradovima na Jadranu moraće mnogo više da izdvoje. Najskuplji kvadrati su u Opatiji, gde se cena kvadrata približava iznosu od čak 5.000 evra i u proseku iznosi 4.932 evra.

Umag i Rovinj su najskuplje destinacije po ceni kvadrata, gde će kupci morati da izdvoje 4.257 i 4.154 evra po kvadratu. Po visokim cenama izdvajaju se i gradovi na jugu Hrvatske, poput Splita iDubrovnika, gde su cene kvadrata prelazile u proseku 4.000 evra, piše Poslovni dnevnik.

1 / 2 Foto: Profimedia

U glavnom gradu građani će i dalje imati jeftiniju cenu i u poređenju sa Splitom i Dubrovnikom plaćaće nešto više od 40 odsto manje po kvadratu, odnosno u proseku 2.850 evra. Međutim, treba imati na umu da je Crozilla u ovoj analizi tražila, a ne dostigla cene.

Kako je upozorio Mladen Matijević, regionalni direktor Indomio, koji upravlja mrežom portala za nekretnine Crozilla i Indomio, tražene cene predstavljaju želje prodavca, dok praksa pokazuje da se njihova korekcija gotovo uvek vrši prilikom realizacije. I uglavnom dole.

A pošto smo u jeku turističke sezone, kada u Hrvatskoj boravi veliki broj stranaca, a samim tim i potencijalnih kupaca nekretnina, nije neobično, kaže Matijević, da prodavci podižu tražene cene. Da li će uspeti da ih realizuju je druga stvar.

Ova kao i brojne druge statistike o cijenama kvadrata u Republici Hrvatskoj pokazuju neodrživost domaće stambene politike. Zbog ovako visokih cena, naime, sve manje građana, posebno mladih, može sebi da priušti krov nad glavom. A osim najavljene mere subvencionisanja kirije za mlade, država nema odgovor za održivost stanovanja. Upitno je u kojoj meri će ova mera rešiti gorući problem.

Do velikog povećanja cena dolazi zbog odnosa ponude i tražnje na tržištu nekretnina. Naime, potražnja je velika jer gotovo svakog četvrtka nekretnine u Hrvatskoj kupuju stranci. Takođe, ne gradi se dovoljno novih stanova.

Iako su u mnogim zemljama sveta, uključujući i Evropu, poput Nemačke, cene nekretnina počele da padaju kao rezultat politike Evropske centralne banke, odnosno podizanja kamatnih stopa, u Hrvatskoj se taj trend još nije osetio, a prema analitičarima, neće.

Bonus video:

02:50

NAKON INTERVJUA SA HRVATSKIM PLAĆENIKOM U DONJECKU HRVATSKA MU ZABRANILA ULAZ

(Espreso/Poslovni dnevnik/See Biz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.