VELIKE PROMENE NA HRVATSKIM AERODROMIMA OD SLEDEĆE JESENI: Sve će biti JEDNOSTAVNIJE, evo o čemu je TAČNO REČ
Aerodrom, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

VELIKE PROMENE NA HRVATSKIM AERODROMIMA OD SLEDEĆE JESENI: Sve će biti JEDNOSTAVNIJE, evo o čemu je TAČNO REČ

Prvi e-gejtovi počeli su da se postavljaju još početkom 2000-ih, a zemlje EU uglavnom su se na taj korak odlučivale kako su pristupale Šengenu

Objavljeno:

Kontrola pasoša ili ličnih karti na aerodromima u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku trajaće 30 sekundi ili manje na e-gejtovima, sistemu automatizovane granične kontrole koji se mogu očekivati na jesen ili zimu sledeće godine.

Na svakoj od navedenih zračnih luka postavit će se po šest eGateova, a to će koštati 3,3 miliona evra bez PDV-a.

Za automatsku graničnu kontrolu putnici moraju imati biometrijske pasoše ili lične karte. Čip u njima ključan je za prolaz e-gejtova koji funkcionišu na vrlo jednostavan način - skenirate svoj dokument na ulazu u boks, stanete mirno da vam kamera očita lice, vrata vam se otvore i vi ulazite u zemlju, piše Večernji list.

Postoji još i mogućnost očitavanja otiska prsta, da se on uporedi sa podacima iz biometrijskog dokumenta, ali na hrvatskim će se aerodromima taj korak identifikacije za sada preskočiti.

Prvi e-gejtovi počeli su da se postavljaju još početkom 2000-ih, a zemlje EU uglavnom su se na taj korak odlučivale kako su pristupale Šengenu.

Kako konkurs za njihovo postavljanje tek treba da se raspiše, uz poštovanja svih procedura na hrvatskim aerodromima se može očekivati negde na jesen ili zimu sledeće godine.

Vreme potrebno za prolazak korisnika kroz e-gejt uređaj, isključujući izuzetke, može trajati do 30 sekundi, od trenutka skeniranja pasoša do otvaranja izlaznih vrata, objašnjavaju u MUP-u.

Putovanje, Putovanja, Turisti, Turizam, Aerodrom, Autobus, Ljudi, Odmor, Avion, Avioni
foto: Profimedia

- Ručni pregled je situacija kad nešto u e-gejtu krene pogrešno. Tačnije, ako automatizovani sistem odluči da putnika ne želi da propusti, a to se može dogoditi ako osoba nije gledala direktno u ekran koji mu skenira lice, ako nije uklonila, na primer, naočare pa nije ista kao na fotografiji iz biometrijskog dokumenta, ako se dogodila greška na čipu pasoša ili lične karte, ako se dokument nije dobro prislonio prilikom skeniranja… ili ako službene osobe jednostavno moraju da provere sve dokumente putnika, na primer, ako se za ulazak u zemlju mora imati viza, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak.

Bonus video:

03:31

ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12

(Espreso/ Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.