EVO KAKO DA RAZLIKUJETE OTROVNICE OD OBIČNIH ZMIJA: Jedan DETALJ je ključan, dobro OBRATITE PAŽNJU (FOTO)
Zmija, Foto: Odilon Dimier / PhotoAlto / Profimedia

opasnost?

EVO KAKO DA RAZLIKUJETE OTROVNICE OD OBIČNIH ZMIJA: Jedan DETALJ je ključan, dobro OBRATITE PAŽNJU (FOTO)

Porodica je pozvala vatrogasce zbog zmije u kući, a službenici su odlučili da edukuju javnost o ovim životinjama

Objavljeno:

Vatrogasci iz Supetra sinoć su izašli na intervenciju na poziv porodice koja je u dvorištu pronašla zmiju te se uplašila da bi se moglo raditi o otrovnici, prenosi Večernji list. Prema njihovoj proceni ipak se radilo o bezopasnoj, čak i korisnoj vrsti smukulji, no odlučili su ovom prilikom edukuju javnost o pravilnom postupanju sa zmijama.

Na početku, kako piše Večernji list, vatrogasci navode kako je pojava zmija u blizini ljudskih naselja leti posve uobičajena jer nivoi njihovih aktivnosti rastu s dolaskom toplih dana. Pošto ne mogu same regulisati telesnu temperaturu, često ulaze u zgrade kako bi se sakrile od Sunca, ali i u potrazi za vodom.

Vatrogasci u Facebook objavi dalje pišu da na Braču živi sedam vrsta zmija, a otrovnicasamo je jedna - poskok. U Hrvatskoj uopšteno postoji15 vrsta zmija od kojih su otrovne tri, a čak 12 ih je zaštićeno zakonom.

Otrovnice se mogu prepoznati po izgledu, objašnjavaju vatrogasci, jer uvek imaju trokutastu glavu koja je jasno odvojena od tela, cik-cak šaru na leđima, a i zdepastije su građe od bezopasnih zmija koje nastanjuju Hrvatsku. Osim toga, poskok ima i roščić na vrhu glave, a može biti žućkaste, crvenkaste ili pepeljaste boje.

- Zmija ne čuje, ali zato oseća vibracije. Kada smo u prirodi, trebamo imati prikladnu odeću i obuću, te štap. Ona nikad neće prva napasti čovjeka, ali ako je iznenadite ili nagazite, ugrist će iz samoobrane, napominju supetarski vatrogasci. Ističu da je, ukoliko vidite zmiju u prirodi, najpametnije samo da je zaobiđete.

Smukulja, zmija za koju vatrogasci pretpostavljaju da je uplašila porodicu, izgledom uistinu podseća na otrovnicu. Ima dva reda tamnih pega iza glave koje, naročito u mraku i strahu, mogu podsećati na male rogove. Ipak, ne samo da se ne radi o otrovnici već je u pitanju zmija koja se otrovnicama hrani! Tim je veća sreća da su se Supetrani odlučili da pozovu vatrogasce koji su zmiju sigurno premestili u prirodu.

Bonus video:

01:29

Zmija u rasveti VMA

(Espreso/ Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.