ZA 3 SATA MOŽE DA SE ZARADI DO 50 EVRA, A RADNIKA NEMA "NI ZA LEK": Komšije u velikom problemu
Hrvatsko primorje, Foto: Profimedia

nema ih dovoljno

ZA 3 SATA MOŽE DA SE ZARADI DO 50 EVRA, A RADNIKA NEMA "NI ZA LEK": Komšije u velikom problemu

"Sada je već došlo do toga da, one više postavljaju uslove nego mi"

Objavljeno:

Turističke agencije u Hrvatskoj su na proleće u potrazi za spremačicama, a hotelijeri i vlasnici apartmana su u problemu jer ih je veoma teško pronaći. Njihove plate, odnosno nadnice su više nego pristojne, za tri sata čišćenja dvosobnog apartmana dobije se i do pedeset evra, ali ih jednostavno nema dovoljno. Znači, po satu i više od 15 evra.

Jelena je u penziji. S obzirom na iznos penzije, kaže, mora da radi četiri sata na dan preko servisa i zadovoljna je uslovima. U zadarskom servisu za čišćenje telefon stalno zvoni. Nude čišćenje vila s bazenom, kancelarija, apartmana. Još nisu sastavili ceo tim za leto.

- Još uvek tražimo čistače. I dalje nam je potrebno pet stalnih i sigurno još deset do dvadeset žena koje bi radile honorarno - rekla je Kim Dumičić iz kadrovske službe za ljudske resurse servisa za čišćenje, piše HRT.

Čistačica
Čistačicafoto: Profimedia

Nema ih dovoljno

Spremačice iz godine u godinu podižu cenu svojih usluga po satu jer je to zakon tržišta, i zapravo se često traže, ali ih nema dovoljno.

- Potražnja za čistačicama ove godine je veća i naravno traženije su. Sada je već došlo do toga da, one više postavljaju uslove nego mi - dodala je Dumičić.

Loše iskustvo sa spremačicama

U zadarskom butik-hotelu, nakon prošlogodišnjeg lošeg iskustva sa sobaricama i spremačicama, poslodavci su se ovoga puta, moglo bi se reći, snašli.

Sobarica
Sobaricafoto: Profimedia

- Prošle godine, rekla bih da ih nije bilo ni za lek, dok su se ove godine neke čak prijavljivale i na konkurs. Jedino to mogu da kažem, mi smo mali hotel, a to nisu velike brojke - rekla je Mladenka Štura, direktorka zadarskog hotela.

Ako pitate Zadrane na ulici, veliki broj njih će reći da iznajmljuju apartmane. Većina ih čisti sama, odnosno cela porodica to radi.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.