"OVO NIJE KRAJ POTRESIMA": Vrlo LOŠE PROGNOZE seizmologa povodom JAKOG POTRESA u Hrvatskoj
Zemljotres, Foto: Printscreen/Twitter/EMSC

zemljotres

"OVO NIJE KRAJ POTRESIMA": Vrlo LOŠE PROGNOZE seizmologa povodom JAKOG POTRESA u Hrvatskoj

Nešto pre 11 sati područje Kvarnera pogodio je snažan potres sa epicentrom na Krku

Objavljeno:

Snažan zemljotres zabeležen je danas na području Hrvatske, a tamošnji seizmolog Krešimir Kuk kaže da treba očekivati i nove potrese.

Nešto pre 11 sati područje Kvarnera pogodio je snažan potres sa epicentrom na Krku. Dubina potresa bila je 10 kilometara, a hrvatska Seizmološka služba navodi da je potres bio jačine 4,8 stepeni, dok EMSC navodi da je potres bio jačine 5,3 stepan.

Današnji potres osetio se širom Kvarnera i Promorsko-goranske županije, ali i u Zagrebu, Šibeniku, Istri, Dalmatinskoj zagori. Bilo je i građana Slovenije koji su prijavili da su osetili potres.

Zemljotres
Zemljotresfoto: Profimedia

“Zabeležili smo i dva naknadna potresa u 10:53 i u 11:04 sati, prema preliminarnim izveštajima jačine 2,6 i 2,3 stepena i verovatno ćemo ih beležiti još”, rekao je za Dnevnik seizmolog Krešimir Kuk.

“Šire riječko područje je inače seizmički najugroženije područje u Hrvatskoj, uz zagrebačko područje i područje Banovine i ovakva nas seizmološka kretanja ne iznenađuju, ali mi naravno ne možemo znati kada će se i da li će se potres dogoditi”, rekao je Kuk.

Kuk ističe da je na ovom području u poslednje vreme već zabeležena izrazitija seizmološka aktivnost.

Zemljotres
Zemljotresfoto: Profimedia

“Imali smo nedavno zabeležena snažna kretanja na italijanskom području, takođe smo imali i nekoliko jačih potresa i u crikveničkom području i u tom kontekstu mi primećujemo jednu izraženiju seizmičku aktivnost”, dodao je Kuk koji ističe kako je realno da u jednom dužem vremenskom periodu možemo očekivati još potresa.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.