OPTUŽENI ZA TROSTRUKO UBISTVO PRAVIO HAOS U SUDNICI: Zavadlav na pitanja odgovarao na ITALIJANSKOM, vadio ČOKOLADU
Filip Zavadlav, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Večernji list

DRAMA

OPTUŽENI ZA TROSTRUKO UBISTVO PRAVIO HAOS U SUDNICI: Zavadlav na pitanja odgovarao na ITALIJANSKOM, vadio ČOKOLADU

Zavadlav je u februaru 2021. na splitskom Županijskom sudu bio osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina, ali mu se ponovo sudi

Objavljeno:

Na splitskom Županijskom sudu je ponovo počelo suđenje 27-godišnjem Filipu Zavadlavu optuženom za trostruko ubistvo u januaru 2020, ali ubrzo je i prekinuto nakon što je optuženi na sva pitanja sudije počeo da odgovara na italijanskom jeziku.

Sudska rasprava - na kojoj Zavadlav sedi kao optuženi za ubistvo Marina Bobana (25), Jurice Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25) splitskom u Varošu - odložena je na neodređeno vreme, za koje će biti podvrgnut psihijatrijskom veštačenju kako bi se utvrdilo da li je sposoban da prati raspravu.

Zavadlav je u sudnicu ušao vidno mršaviji, odeven u belu majicu i sako i poduže kose, a na sva pitanja sudije Višnje Strinić odgovarao je na italijanskom jeziku, prenosi Hina.

Iznenadio se kada mu se u jednom trenutku kratko na italijanskom obratila sudija, ali nije odustajao od toga ni nakon što je upozoren da je u Hrvatskoj službeni jezik hrvatski i latinično pismo.​

Rasprava je prekinuta u trenutku kada je optuženi trebalo da se izjasni o optužnici, što je takođe uradio na italijanskom jeziku. Sudsko veće potom je kratko većalo i odlučilo da se rasprava prekine.

Izvukao čokoladu iz torbe

U jednom trenutku Zavadlav je iz torbe koju je nosio sa sobom izvukao veliku čokoladu, no pravosudni policajac ga je sprečio, pa ju je vratio u torbu. Za vreme sudske rasprave u nekoliko je navrata nekontrolisano snažno vrteo glavom, osvrtavši se oko sebe po sudnici koja je bila puna studenata i novinara.

Zavadlav je u februaru 2021. na splitskom Županijskom sudu bio osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina.

No, sudi mu se ponovo jer je Visoki krivični sud ukinuo deo prvostepenske presude vezano uz optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, pretili i fizički napadali njegovog brata i njega lično.

Visoki krivični sud tada je ocenio da utvrđenje prvostepenog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo, već je rezultat delimične i nekritične analize iskaza ispitanih svedoka.

Filip Zavadlav
foto: Facebook/Filip Zavadlav

Splitski sud stoga po odluci Visokog krivičnog suda, u odnosu na ukinuti deo, iznova sprovodi raspravu nakon koje treba doneti novu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti, a posebnu pažnju pritom treba posvetiti utvrđivanju postojanja motiva za ubistvo tri osobe.

Visoki krivični sud je u svojoj odluci naglasio kako se osuda zbog ukidanja dela prvostepene presude odnosi na dva krivčna dela, a Zavadlavu je kao olakšavajuća okolnost utvrđena bitna smanjena uračunljivost te teške lične i porodične prilike, dok je otežavajućom ocenjena njegova dosadašnja višestruka osuđivanost.

Do sada su ga zastupala četiri advokata - Branko Šerić, Ivanka Šamija, Darko Stanić i sada Tadiša Milošević.​

Zavadlav je optužen da je 11. januara 2020. s ispaljenih 37 metaka iz automatske puške ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića koji su se u vreme ubistva nalazili na dva motora.

Samo nekoliko sati nakon krvoprolića, predao se policiji naočigled šokiranih građana. Za svako ubistvo dosuđeno mu je po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za opšte opasnu radnju na dve godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.

(Espreso/Telegraf/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.