SPISAK STVARI KOJE SADA NE SMETE DA UNESETE U HRVATSKU: Ako planirate put kod komšija, ovo morate da ZNATE
Granica, Foto: Profimedia

nova pravila stupila na snagu

SPISAK STVARI KOJE SADA NE SMETE DA UNESETE U HRVATSKU: Ako planirate put kod komšija, ovo morate da ZNATE

Ukoliko ste planirali da se zaputite ka Hrvatskoj, trebalo bi da znate i za nova pravila koja su stupila na snagu, a koja se tiču prenosa robe u ovu zemlju

Objavljeno:

Sa prvim danom nove 2023. godine Hrvatska je i zvanično pristupila evrozoni, ali i Šengenu – najvećem području slobodnog kretanja roba i ljudi u svetu. U skladu sa tim važe i nova pravila za prelazak granice i prenosa robe.

Ukoliko ste planirali da se zaputite ka Hrvatskoj, trebalo bi da znate i za nova pravila koja su stupila na snagu, a koja se tiču prenosa robe u ovu zemlju.

Dosta je nejasnoća i nelogičnih odluka, ali one se moraju poštovati kako bi se izbegle kazne koje su u nekim slučajevima veoma rigorozne. Večernji list je tim povodom objavio spisak svih stvari koje smete, odnosno, ne smete unositi u Republiku Hrvatsku.

Prvo treba napomenuti da se ova lista odnosi na uvoz robe iz zemalja koje se nalaze izvan EU, sa izuzetkom Švajcarske, Islanda, Norveške, San Marina, Andore i Lihtenštajna. Dakle, za ova poslednje nabrojane države važe ista pravila kao da prevozite robu unutar EU, te tu nema nikakvih ograničenja.

Još neka posebna pravila važe za Farska Ostrva i Grenland, ali da se dodatno ne bi komplikovala ionako duga lista, te dve države su izostavljene s ovog spiska.

Duvanski proizvodi

Putnici u vazdušnom saobraćaju u Hrvatsku mogu uneti nešto više duvanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima saobraćaja. Oni u avio-prevoz mogu uneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana.

Osobe koje putuju drumskim ili železničkim saobraćajem mogu uneti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duvana. Svi putnici mogu uneti jednaku količinu od 50 grama grejanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tečnosti te 50 grama tzv. novih duvanskih proizvoda iz članka 94. stav 2. Zakona o taksama.

Marlboro, Filip Moris, cigareta
foto: Wikipedia

Alkoholna pića

Kad su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila važe i za putovanja drumski, vazdušnim i pomorskim prevozom – svima je dopušteno da unesu 16 litara piva, 4 litra vina te 2 litra alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno, jedan litar jačih alkoholnih pića. Ako želite da plaćate taksu moguće je, uz uslov da ste stariji od 17 godina, uneti 800 cigareta, 400 cigarilosa, 200 cigara, kilogram duvana, 10 litara žestine, 90 litara vina, 110 litara piva te 100 mililitara e-tečnosti, a sve preko toga nećete moći da unesete čak ni uz plaćanje.

Hrana

Meso, riba, sir, mleko, jaja i ostali proizvodi životinjskog i biljnog porekla Carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog porekla koji čine deo ličnog prtljaga putnika, tako da uopšte nije dopušteno uneti meso i mleko te proizvode od mesa i mleka.

Dopušteno je po osobi uneti 20 kilograma sveže, sušene, kuvane, osoljene ili dimljene ribe, kozice, rakove i dagnje. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih bataka, tu je dopušteno uneti do 2 kg po osobi. Svežeg voća i povrća, osim krompira, smete uneti do 5 kilograma.

Ostali proizvodi

Putnici iz trećih zemalja (npr. BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija…) mogu u Hrvatsku uneti do 2 kilograma mleka u prahu za odojčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga te za unos hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uslove da ne zahteva držanje u frižideru pre otvaranja.

Bez ograničenja ili u količini za ličnu upotrebu, svi putnici u Hrvatsku mogu uneti hleba, kolača, keksa, vafla i oblatni, dvopeka, tostiranog hleba i sličnih prepečenih proizvoda s manje od 20 % prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.

Bez ograničenja se mogu uneti i brojni drugi proizvodi poput čokolada i poslastica (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja, dodataka hrani pakovanih za krajnjeg potrošača koji sadrže manje količine (ukupno manje od 20 %) prerađenih proizvoda životinjskog porekla, masline punjene ribom, testenina i rezanci, koncentrati supe i pojačivači ukusa.

Kad je u pitanju gorivo, u kanisterima smete prevesti do 10 litara identičnog goriva onom koji se nalazi u vašem vozilu, dakle nema prevoza dizela ako vozite benzinca.

Unos lekova

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za lečenje do mesec dana (uz uslov da su odobreni od nadležnih tela zemlje proizvođača) i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepisa istorije bolesti, potvrde lekara).

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Unošenje lekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za lečenje do najviše 5 dana, i to takođe uz posedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizilazi neophodnost uzimanja leka. Ako ipak odlučite da se kockate, znajte da vas mogu “opaliti po džepu” kaznom koja može iznositi i do 100.000 kuna (oko 13.000 evra).

Konkretno, kada se određuje visina kazne bitno je šta i koliko toga ste pokušali da prošvercujete.

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.