"PLAŽE ĆE SE SMANJITI, PRETIĆE BOLESTI ZBOG VRUĆINA": Američki meteorolog otkrio šta očekuje HRVATSKU?!
Hrvatska, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ANTONIO BAT

GLOBALNO ZAGREVANJE

"PLAŽE ĆE SE SMANJITI, PRETIĆE BOLESTI ZBOG VRUĆINA": Američki meteorolog otkrio šta očekuje HRVATSKU?!

Istakao je kako će Hrvatska imati više toplijih meseci

Objavljeno:

Globalno zagrevanje već je počelo da ostavlja brojne posledice po ljudsku vrstu i životnu sredinu, i nijedan deo planete neće ostati netaknut klimatskim promenama koje se događaju, pa tako ni Hrvatska.

Šta očekuje Hrvatsku i kako će izgledati turizam zbog toga, otkrio je ugledni američki meteorolog i klimatolog Džon Tuhi-Morales za HRT.

"I vi u Hrvatskoj, kao i celom Sredozemlju, svakako treba da očekujete da će ovo područje postati toplije. I da, to zaista znači da ćete početi da osećate kao da ste u tropima. S udaljavanjem od obale temperature će sve više rasti, jer more ipak barem malo "hladi", ali u zaleđu će postati vrlo teško i vruće. To možete očekivati sredinom stoleća, otprilike 2050. ili 2070. godine", kazao je Tuhi-Morales.

Istakao je kako će Hrvatska imati više toplijih meseci.

"U isto vreme, kada bude najtoplije, u julu i avgustu, postaće vrlo teško za turiste, čak toliko da će pretiti bolesti zbog vrućina", kazao je i naveo kako će u određenim gradovima u tom razdoblju postati prevruće za razvoj turizma.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Zbog klimatskih promena temperatura mora se menja i raste pa beležimo migracije raznih morskih vrsta. Pored toga treba uzeti u obzir i podizanje nivoa mora. Plaže će se smanjiti, biće ih manje, to će uticati na turiste jer će imati i manje mesta za uživanje", kazao je američki meteorolog i klimatolog.

On je dodao da će s druge strane, more ipak malo ublažiti visoku klimu na obali zbog ćega će pritisak na nju biti još veći jer "će mnogi hteti da pobegnu od vrućine".

(Espreso/Telegraf/HRT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.