PRE PET GODINA SE DESIO ISTORIJSKI MOMENAT U HAŠKOM TRIBUNALU: I dan danas PODILAZI JEZA zbog RATNOG ZLOČINCA
Foto: Profimedia

karakteristična ličnost

PRE PET GODINA SE DESIO ISTORIJSKI MOMENAT U HAŠKOM TRIBUNALU: I dan danas PODILAZI JEZA zbog RATNOG ZLOČINCA

Kada je haški sudija pročitao da se Praljkova krivnja potvrđuje, general je dramatično izjavio da on nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu

Objavljeno:

Na današnji dan pre pet godina, 29. novebra 2017., bilo je zakazano izricanje drugostupanjske presude hercegovačkoj šestorci, vojnim i civilnim liderima tzv. Herceg-Bosne.

Među šestoricom optuženih bio je i general Slobodan Praljak, koji je neko vreme bio načelnik Glavnog štaba HVO-a, a inače karakteristična pojava, uverena u vlastitu veličinu i istorijsku važnost.

Kada je haški sudija pročitao da se Praljkova krivnja potvrđuje, general je dramatično izjavio da on nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu, pa je popio otrov u televizijskom prenosu uživo. Praljak je tim morbidnim činom definitivno ušao u istoriju, ali ipak nije zaboravljeno kako je odgovoran za niz strašnih zločina u BiH, zbog čega je i bio osuđen u Hagu.

Slobodan Praljak
Slobodan Praljakfoto: Printscreen/youtube/Al Jazeera Balkans

Hrvatska nacionalistička desnica ga je odmah proglasila nacionalnim herojem, premijer Andrej Plenković i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović su žestoko kritikovali presudu, održana je i komemoracija za Praljka u Lisinskom, ali nekoliko godina nakon svega toga dotični je u Hrvatskoj skoro pa zaboravljen.

Umro je kao ratn zločinac

Iako itekako upetljan u sve to, kao i u udruženi zločinački poduhvat sa Tuđmanom, Šuškom i ostalima, što je takođe navedeno u presudi, Praljak je o sebi imao sasvim nerealnu sliku velikog ratnika i plemenitog borca za hrvatsku stvar pa mu je bilo sasvim logično da je odmah i dobio čin generala, iako nije imao nikakvog vojnog iskustva.

Čoveku koji je imao takvu sliku o sebi stvarnost je bila najveći neprijatelj pa ne čudi što nije pristao da ga proglase ratnim zločincem. Iako je to definitivno bio.

Od brojnih najava koje su usledile nakon Praljkove smrti - spominjali su se simpoziji, međunarodne tužbe, propagande kampanje da se set upozna "s istinom o Hrvatskoj" itd. - najveće što je realizovano je monodrama Ja, Slobodan Praljak koju je napisao Slobodan Prosperov Novak, a izveo Božidar Alić.

Slobodan Praljak
Slobodan Praljakfoto: Printscreen/youtube/Al Jazeera Balkans

Teško je smisliti se dvojca koji bi više odgovarao tome da se time pozabavi, s obzirom na to da je Praljak bio general onoliko koliko je Alić priseban, a Prosperov Novak principijalan.

Na kraju svega ostaje činjenica - Praljak je umro kao ratni zločinac.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.