JAVILI IM DA JE UMRLA, A KAD JE PORODICA VEĆ ISKOPALA MARIJINU RAKU SLEDILI SU SE OD ŠOKA: Ovo se desilo sa bakom!
Groblje, Foto: Espreso.co.rs

šok

JAVILI IM DA JE UMRLA, A KAD JE PORODICA VEĆ ISKOPALA MARIJINU RAKU SLEDILI SU SE OD ŠOKA: Ovo se desilo sa bakom!

Obaveštenje o smrti bake Marije porodica je polepila u svom selu, ali i susednim, pa su užurbano skidali umrlice

Objavljeno: 16:40h

Malo ko je imao priliku da vidi svoju sahranu, kako je to juče mogla, zahvaljujući bizarnom spletu okolnosti, 95-godišnja Marija Matijas iz Semeljaca, sela nedaleko od Đakova. Ona je, naime, ni kriva ni dužna, proglašena mrtvom, a ožalošćena rodbina, odmah posle primanja tužnih vesti, počela je pripreme za sahranu.

Kako to i priliči običajima tog sela na istoku Đakovštine, prvo je dogovoren sveštenik i termin pokopa (subota u 15 sati), potom i karmine u mesnom domu, neizostavna pečenica i gužvare, na kraju i grobno mesto. Sve to vreme, dok se pokop pripremao, starica je ležala u bolničkoj postelji osečkog KBC živa.

Bolnica
foto: RINA

Kako je došlo do ovakvog propusta juče je pokušao da sazna njen unuk Josip Šogorić, čija je supruga Mihaela ispričala da je baka bila smeštena u jednom privatnom domu za starije. Bilo joj je loše pa je odvezena u osječki KBC, gde je bila na opservaciji, s njom je bio i Josip.

"U bolnici mu je rečeno neka ide kući, a da će baka biti smeštena na nekom od odeljenja. Na kraju su je smestili na gastrološko odeljenje. Istoga tog dana poslepodne oko 16 sati zvali su nas iz doma da je baka preminula", priča Mihaela, koja kaže da su naravno počeli da se pripremaju za sahranu.

"Sve je priređeno, od doma za karmine, hrane, pogrebne firme za prevoz pokojnika, čak je iskopano i pola rake. Međutim, kad je moj suprug jutros (petak) otišao s ličnom kartom u KBC kako bi sredio papire, nazvao me je i rekao kako je baka živa", priča Mihaela. Reč je o najstarijoj ženi u Semeljcima, rođenoj 1923. godine.

Obaveštenje o smrti bake Marije porodica je polepila u svom selu, ali i susednim, pa su užurbano skidali umrlice.

"Možete misliti kako je bilo mom suprugu kada su mu u bolnici rekli da je baka živa. Nije mogao da veruje pa su mu otvorili vrata sobe, gde je baka ležala na krevetu", s nevericom prepričava Mihaela.

“Pacijentkinja M. M. (1923.) primljena je u Klinički bolnički centar Osijek na Objedinjeni hitni bolnički prijem 25. januara 2018. u 9.17 sati u pratnji vlasnika Doma za stare i nemoćne Kanisek. Pacijentkinji je pružena potrebna lekarska pomoć te je nakon toga hospitalizovana na Klinici za unutrašnje bolesti.

Bolnica
foto: Printscreen/Twitter/ flipnuta_loodacha

Uprava KBC-a Osijek nema saznanja da je bilo ko od naših službenika izvestio Dom za stare i nemoćne Kanisek da je njihova štićenica preminula. Uvidom u evidenciju ispisa odlaznih poziva za dan 25. januara 2018. iz KBC-a Osijek, vidljivo je kako nije upućen poziv prema broju vlasnika Doma za stare i nemoćne Kanisek. Samim time ne možemo utvrditi istinitost navoda porodice.

Kao kontakt-osoba u našem sastavu naveden je unuk pacijentkinje te, prema protokolu KBC-a Osijek u slučaju smrti, nadležni lekar obaveštava isključivo osobu koja je navedena kao kontakt-osoba. Iskreno nam je žao zbog nastale situacije te se nadamo da će se utvrditi okolnosti koje su dovele do ovog slučaja”, stoji u saopštenju Direktorata KBC Osijek.

Josipova supruga Mihaela kaže kako je tačno da je on ostavio svoj broj u bolnici, ali ne vidi razlog zbog kojeg u slučaju stvarne smrti starice o tome ne bi bio obavešten i dom u kom je boravila.

Inače, kako neki od članova porodice bake Marije žive u inostranstvu, odmah nakon saznanja vesti o njenoj “smrti” krenuli su na put. Vest da je ipak živa zatekla ih je na pola puta prema Hrvatskoj.

U Domu za starije i nemoćne osobe Kanisek u Ernestinovu kažu da je neko zvao, bez obzira na to što u KBC Osijek tvrde da nije upućen poziv.

(Espreso / Glas Slavonije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.