PREMINUO MUŠKARAC ČIJI JE SLUČAJ ŠOKIRAO REGION: Zaboravljen živeo u smeću i IZMETU, upletena misteriozna Ivana?
Sveće, Foto: Profimedia

NJEGOVO SRCE JE PRESTalo da kuca

PREMINUO MUŠKARAC ČIJI JE SLUČAJ ŠOKIRAO REGION: Zaboravljen živeo u smeću i IZMETU, upletena misteriozna Ivana?

Njegovo srce prestalo je da kuca 20. oktobra u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu negu "Sv. Rafael Strmac" nadomak Nove Gradiške

Objavljeno: 12:57h

Slučaj bolesnog Z. P. (61) koji je od kraja prošle godine, nakon smrti majke, zaboravljen živeo u smeću i izmetu u kući u zagrebačkom Vrapču i koji je nakon objave u medijima, zahvaljujući komšijama, letos prevezen u Kliniku za psihijatriju "Sveti Ivan", dobio je tužan kraj, piše Hajdi Karakaš Jakubin, novinarka Jutranjeg lista.

Njegovo srce prestalo je da kuca 20. oktobra u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu negu "Sv. Rafael Strmac" nadomak Nove Gradiške. Tamo je prebačen dan ranije iz KBC-a Rebro, gde je proveo gotovo dva meseca paralelno se boreći sa tumorom i posledicama korone. Iako je živeo sam i zaboravljen, njegovo poslednje počivalište je u porodičnoj grobnici na Mirogoju.

Tamo ga je sahranila porodica koju je ipak, čini se, imao. Iz CSS-a Zagreb su rekli za Jutarnji da se za sahranu pobrinula njegova rođaka koja će ujedno snositi troškove transporta i ukopa, a iz Gradskih groblja su za Jutarnji potvrdili, pak, da je ceremonija ukopa urne, nakon kremiranja, bila 28. oktobra u krugu porodice.

Bora Drljača, Sahrana
foto: Foto: Emilija Jovanovic

Slučaj Z. P. od leta je pod lupom javnosti, nakon što su njegove komšije uzaludno intervenisale u CSS Zagreb. Nadležno ministarstvo je zbog nemara i kontradiktornih informacija iz Centra za socijalni rad o tom slučaju poslalo na teren inspekciju. Upravni nadzor utvrdio je niz nepravilnosti te je naloženo ukupno 11 mera s rokom postupanja bez odgode.

- Mere koje je Centar morao preduzeti odnosile su se na pokretanje postupka za priznavanje prava propisanih Zakonom o socijalnoj nezi, žurno sprovođenje terenskog uviđaja i pravovremeno uočavanje potreba korisnika radi sprečavanja nastanka ili razvoja stanja koja ugrožavaju sigurnost i zadovoljavanje životnih potreba. Takođe, odnosile su se na iniciranje hitnih intervencija u slučaju ugrožene sigurnosti ili osnovnih životnih potreba, priznavanje prava na socijalnu uslugu smeštaja u kriznim situacijama, osiguravanje usluge smeštaja po otpustu korisnika iz bolnice i, ako postoje zakonske pretpostavke, pokrenuti postupak radi delimičnog lišenja poslovne sposobnosti – rekli su za Jutarnji list iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike.

Jedna od mera odnosila se na sprovođenje postupka utvrđivanja odgovornosti nadležnih stručnih radnika.

- Iz dobijenog saopštenja direktorke CSS-a Zagreb proizlazi da je stručnim radnicama Centra dano pisano upozorenje na obaveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza istog u slučaju nastavka povrede u obavezi postupanja u skladu sa zakonskim propisima. Šefica filijale razrešena je dužnosti na vlastiti zahtev – otkrili su novinarki Jutarnjeg lista iz Ministarstva.

Inače, tokom bolničke hospitalizacije priznato je pravo Z. P. na socijalnu uslugu smeštaja u Domu za starije rešenjem CSS-a Novi Zagreb od 26. avgusta 2022. nadalje.

S obzirom na to da su iz CSS-a rekli da Z. P. staratelja nema, ali da je "prema njegovim navodima, njegova teška životna situacija posledica iskorištavanja od treće osobe", Hajdi Karakaš Jakubin upitala je policiju je li po tom pitanju išta učinjeno, jesu li našli "misterioznu Ivanu" koja se predstavljala komšijama kao staratelj i rođaka i je li utvrđeno da je Z. P. bio možda žrtva krivičnog dela.

Hrvatska policija
foto: Profimedia

Iz PU zagrebačke su joj odgovorili kako još uvek sprovode istraživanje. Jedno je sigurno, preminuli Z. P. najviše će nedostajati komšikjama koji su mu svakodnevno, od kraja prošle godine, nosili hranu, razmenjivali s njim pokoju lepu reč i brinuli se do te mere da su njegovu tužnu priču odlučili da podele na društvenim mrežama jer je CSS kojem su se obraćali ignorisao njihove vapaje. Jedino je policija, čak u četiri navrata ove godine, reagovala na pozive komšija. Svaki put su sačinjavali izveštaje i slali ih u CSS, piše Jutarnji list.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.