OTKRIVEN SMRTONOSNI GRIP NA BALKANU: Bolzano odnosi živote u Hrvatskoj!
Foto: Reuters / Mike Segar

pazite se!

OTKRIVEN SMRTONOSNI GRIP NA BALKANU: Bolzano odnosi živote u Hrvatskoj!

U nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske Županije danas je održan sastanak na kom su zdravstveni radnici pokušali utvrditi postoji li neki poseban faktor koji utiče na povećanu smrtnost u Splitu, naročito od gripa, jer je ove sezone u KBC-u Split umrlo šest pacijenata, a u celoj Hrvatskoj 11
Objavljeno: 16:56h

Vladimir Draženović, voditelj referentnog centra, kazao je kako se u Hrvatskoj pojavila nova vrsta virusa koji se prema mestu izolacije zove Bolzano virus.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Dokazan je krajem prošle sezone u šestom mesecu, pokazala se kao dominantna vrsta ove sezone. Naša populacija je imunološki naivna za tu vrstu, nemamo protivtela, zbog toga je povećan broj obolelih, i sa težim komplikacijama i smrtnim slučajevima. Vakcina donekle štiti protiv te vrste, naš je najveći problem što se 94 posto ljudi u Hrvatskoj ne primi vakcinu. Nakon pandemijske godine, stvorila se negativna kampanja te je došlo do izrazitog pada vakcinisanja - kazao je dr. Draženović. Zasad još ne mogu komentarisati smrt dve beba u splitskoj bolnici. Kod jedne je nađen virus gripa, ali i RSV virus. - To je izrazito opasan virus za malu decu, za njega ne postoji vakcina. Uz virus gripe, to je smrtonosna kombinacija. Generalno možemo reći da roditelji pripaze da decu s temperaturom ne šalju u školu. Normalno da prehlađene osobe ne bi trebale biti oko male dece, to malo dete bi trebalo staviti u posebnu sobu da je ne zaraze inficirani ukućani. Ne možemo sa sigurnošću potvrditi da su obe bebe imale grip - kazao je dr. Draženović. Sutra će, kazao je, biti poznat uzrok smrti beba iz Splita. Pozvao je ljude da već sada razmišljaju o vakcinisanju za iduću sezonu.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.