SJAJ I BEDA HRVATSKE GASTRO SCENE: Iskoristili inflaciju da DIGNU CENE, a turista odlučio da ih spusti na ZEMLJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ispovest turiste

SJAJ I BEDA HRVATSKE GASTRO SCENE: Iskoristili inflaciju da DIGNU CENE, a turista odlučio da ih spusti na ZEMLJU!

Koliko daleko je otišla bahatost dokazuje i iskustvo jednog turiste u Hvaru koji je rešio da svoje iskustvo podeli na društvenoj mreži Tviter

Objavljeno:

Poskupljenje i nove cene jedna su od glavnih tema prethodnih meseci. Neki ugostitelji su iskoristili inflaciju i letnju sezonu da dobro zarade, ali nisu razmišljali da im se turisti možda nikada neće vratiti.

Koliko daleko je otišla bahatost dokazuje i iskustvo jednog turiste u Hvaru koji je rešio da svoje iskustvo podeli na društvenoj mreži Tviter.

Kako je naveo doživeo je dva iskustva od kojih je jedno jadno i jedno vrhunsko.

Sjaj i beda hrvatske gastro scene.. Danas na izletu u Hvar smo doživeli dva iskustva jedno jadno i jedno vrhunsko.. Pa da počnem otpočetka. U suvenirnici upitasmo domaću mladu prodavačicu gde bi se moglo dobro ručati..Od par preporuka zapamtismo dva imena Faria i Grande luna.

Odmah da kažem, nisam od onih koji se šokiraju cenama jer naprosto i 100 eura ako neko ceni svoju kafu nije problem, pogledam cenovnik i odlučim da li ću tu jesti ili ne. Spuštajući se nakon razgledanja starog grada naletesmo prvo na Fariu..Stadosmo pogledasmo cenovnik i odlučismo da ćemo tu jesti.

Hrana
foto: Profimedia

Iako su odlučili da će tu jesti, na kraju nisu zbog politike restorana koju im je predočio konobar. Naime, na pitanje da li mogu platiti karticom konobar je odgovorio potvrdno ali uz jedan uslov.

Čisto usput jer nikad ne nosimo previše keša upitasmo da li se može platiti karticom, rengen pregledom mladog konobara od glave do pete (valjda tražeci brendiranu odeću) obavestio nas je da možemo platiti karticom ako potrošimo minimum 500 kuna, što je negde oko 70 evra.

Zbog samog pristupa odlučili su da ipak odu odatle.

Iako smo došli na ručak i po cenama i ne bismo mogli proći za manje i uz radosnu vest za mladog gospodina što sam pristojan, samo smo se okrenuli i otišli..Bahati stav i politika restorana (koji verovatno nije ni zakonski u redu) nikad nisam podnosio..50 metara dalje Grande Luna..

U sledećem restoranu sačekao ih je fin konobar i dobra vest da primaju kartice

Kartice naravno primaju..Vrhunski simpatični konobar iz Splita pristupačan uz preporuku šta pojesti, šta popiti, naprosto odnos prema gostu za svaku pohvalu.. Ručak završavamo sa osmesima na licu, zadovoljstvo na vrhunskoj hrani i usluzi, a konobar prima zasluženo dobru napojnicu

Na kraju je istakao da su potrošili i više nego što bi u prethodnom restoranu, ali se nisu pokajali, sve je negde stvar principa

Desert na račun kuće..Tako malo treba da ogadiš hrvatski turizam gostu ili da oduševiš. Jedan savet za osoblje i vlasnike restorana Faria u Hvaru: Ako već sramotite državu, grad, daj bar budi pametniji pa bolje proceni. P.S Racun u Luni je bio puno veci od dozvoljenog minimuma u Fariji, zaključio je turista.

Ovako je izgledao njihov ručak

Podsetimo, ovo nije usamljen slučaj.

Leto je sezona čiji se dolazak nepogrešivo može uočiti po iznenadnoj poplavi fotografija računa iz barova, restorana, prodavnica i drugih ugostiteljskih i komercijalnih objekata širom jadranske obale i dalje. U tom smislu, ova turistička sezona dosad je ostala upamćena po džambo pici iz hvarske pekare po ceni od 400 kuna i sendviču iz opatijskog kafića po ceni od 120 kuna.

Svaki proizvod, reći će upućeni, ima svoju cenu i kupca koji je spreman da je plati. Osim ako su cene vešto skrivene ili na prvi pogled nejasne čak i kada su na vidnom mestu.

'Pisalo je 70 kuna, ali nije bilo objašnjenja'

Gost koji je ove nedelje sa prijateljima seo u restoran u Malom Lošinju s namerom da jedu škampe. Nisu se baš počastili jer su škampi, navodi, bili puni vode. Ali, pogađate, veći šok je usledio kada im je konobar doneo račun. Dve porcije škampa koštaju 690 kuna (oko 100 evra).

"Bio sam šokiran jer je na meniju pisalo da škampi koštaju 70 kuna, ali nije bilo objašnjenja. Nije naznačeno da je 70 kuna zapravo cena za 100 dekagrama škampa", rekao nam je.

Poučen sopstvenim iskustvom, kaže: "Pažljivo čitajte šta piše na ribljim jelovnicima. Nemojte nasedati na to kao mi!"

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.