PLENKOVIĆ BRANI PILOTE KOJI SU OPTUŽENI ZA BOMBARDOVANJE IZBEGLIČKIH KOLONA: Ove reči je izgovorio DANAS!
Andrej Plenković, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

PLENKOVIĆ BRANI PILOTE KOJI SU OPTUŽENI ZA BOMBARDOVANJE IZBEGLIČKIH KOLONA: Ove reči je izgovorio DANAS!

Optužio je Srbiju za nesaradnju po pitanju, kako je rekao progona ratnih zločinaca, pitanju hrvatskih logoraša i nestalih

Objavljeno:

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas u Kninu da najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota nisu prihvatljive za zvanični Zagreb, tim pre jer, kako je naveo, "dolaze iz države koja je pokrenula agresiju na Hrvatsku i koja ne priznaje svoju odgovornost u zločinačkom poduhvatu Miloševićevog režima".

Ova poruka Plenkovića na obeležavanju 27. godišnjice od oružane akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srbija, dok je 2.000 poginulo ili se i danas vode kao nestali, propraćena je snažnim aplauzom prisutnih na kninskom stadionu Dinara, prenosi Tanjug.

On je rekao da se ponavljaju pokušaji da se Hrvatska prikaže i optuži za proterivanje srpskog stanovništva sa hrvatske teritorije, što tvrdi nije tačno, te da je poznato da su na to bili podstaknuti od rukovodstva iz Beograda.

- Vlada će čvrsto kao uvek do sada štiti hrvatske branitelje, pilote i ratne optuženike i neće dozvoliti da se na bilo koji način dovedu u pitanje niti da se otpužuju naši ratni heroji - rekao je Plenković.

1 / 5 Foto: Profimedia

Optužio je Srbiju za nesaradnju po pitanju, kako je rekao progona ratnih zločinaca, pitanju hrvatskih logoraša i nestalih.

Uverava da će Hrvatska raditi na saradnji i miru i da će, kako je kazao, štiti prava svih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku čiji predstavici su u saboru i hrvatskoj vladi.

Podsetimo, Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, Odeljenje za ratne zločine na sednici veća održanoj 3. juna 2022. godine donelo je rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine, koja je podignuta protiv okrivljenog Vladimira Mikca i drugih zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu za akciju "Oluja".

Ispitujući optužnicu Tužilaštva za ratne zločine krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.