SVE VIŠE HRVATA ZARAŽENO ANTRAKSOM: Ima i DECE, evo u kakvom su STANJU
Foto: RINA

saopšteno

SVE VIŠE HRVATA ZARAŽENO ANTRAKSOM: Ima i DECE, evo u kakvom su STANJU

Svi su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama i imaju simptome lakšeg, kožnog oblika bolesti

Objavljeno: 20:32h

Šestoro ljudi, od kojih dvoje dece, primljeni su od juče u Opštu bolnicu u Sisku zbog sumnje da su zaraženi antraksom preko kontakta sa obolelim govedima, objavila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

Svi su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama i imaju simptome lakšeg, kožnog oblika bolesti.

"Zavod za javno zdravlje uzeo je uzorke obolelog pacijenta, danas uzima od još ova tri pacijenta. Od jutros imamo potvrdu antraksa kod jedne krave. To je potvrda analize koju je odradio Hrvatski veterinarski institut", izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslav Brkić.

Kako je rekao, situacija je "pod potpunom kontrolom" i "nema mesta panici".

Ministarstvo poljoprivrede preduzeće sve potrebne radnje vezane za promet stokom i životinjskim proizvodima, rekao je Brkić.

Na području Parka prirode Lonjsko polje prema nezvaničnim podacima od početka jula uginulo je 107 grla goveda, a zvanično je potvrđeno uginuće 58 grla, navodi HRT.

Bolest antraks (bedrenica) potvrđena je kod uginulih goveda na području Parka prirode Lonjsko polje, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

S obzirom na to da je na pašnjaku Osekova na Lonjskom polju uginuo je veći broj životinja koje su prethodno pokazivale neurološke kliničke znake, dodaje se u saopštenju, pa je naloženo uzimanje uzoraka za laboratorijsku analizu radi isključivanje pojave antraksa i uzimanje uzoraka mozga u cilju isključivanja besnla i goveđe spongiformne encefalopatije.

Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu izvršio je potrebne laboratorijske analize koje su kod uginulih goveda pokazale prisustvo antraksa.

Ministarstvo poljoprivrede navodi da zajednosa Državnim inspektoratom preduzima mere za sprečavanje širenja i suzbijanje ove zarazne bolesti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.