HOĆEMO LI OVOG LETA PLAĆATI EVRIMA U HRVATSKOJ? Ovo je tačan datum kada kuna zauvek odlazi u ZABORAV!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ušli u evrozonu

HOĆEMO LI OVOG LETA PLAĆATI EVRIMA U HRVATSKOJ? Ovo je tačan datum kada kuna zauvek odlazi u ZABORAV!

Novčanice će moći da se menjaju bez vremenskog ograničenja, a za kovanice postoji rok od tri godine od datuma uvođenja evra

Objavljeno: 16:46h

Hrvatska je juče zvanično ušla u evrozonu i usvojila valutu evro, ali će plaćanja unutar zemlje do kraja avgusta biti moguća samo u kunama.

Od 5. septembra, pa sve do kraja 2023. godine, cene će biti iskazane dvostruko - u kunama i u evrima, da bi se zaštitili potrošači. Znači, već od 5. septebmra će moći da se plaća i evrima i kunama, a nacionalna valuta od 16. januara definitivno odlazi u zaborav.

Zemlja najpre ulazi u period prilagođavanja, i tokom njegovog trajanja, prodavnice i svi poslovni subjekti dužni su da cene u obe valute iskazuju na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način, uz isticanje fiksnog kursa. Tako da valuta kuna neće odmah otići u istoriju, već će moći da se koriste do sredine januara 2023. a zamena u evro će moći da se izvrši do kraja naredne godine.

1 / 5 Foto: Profimedia

Novčanice će moći da se menjaju bez vremenskog ograničenja, a za kovanice postoji rok od tri godine od datuma uvođenja evra. Prelazno razdoblje kada će obe valute biti u opticaju trajaće 14 dana od uvođenja evra. Ovo je predhodno i najavio predsednik Vlade Hrvatske:

- Plan je da se od početka septembra istaknu cene u evrima i kunama, da proces privikavanja građana na evro krene prije nego što se uvede. Želimo da ovaj proces bude jednostavan i da prođe bez troškova za građane. Cilj nam je pozvati građane već danas, koji imaju gotov novac, kune koje drže kod kuće, da ih već polože na svoje račune u banke, jer će se trenutkom prihvatanja evra sve što je u kunama u bankama automatski pretvoriti u evre”, rekao je Plenković hrvatskim medijima nedavno.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON / POOL

Prema poslednjim podacima, Hrvatske narodne banke srednji kurs je 7,511791 kuna za 1 evro.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.