8 NOVIH IMENA KOJA SU SADA MEĐU NAJPOPULARNIJIMA U HRVATSKOJ: Da li vas neko iznenađuje?
Beba, Foto: Profimedia

SPISAK IMENA ZA BEBE

8 NOVIH IMENA KOJA SU SADA MEĐU NAJPOPULARNIJIMA U HRVATSKOJ: Da li vas neko iznenađuje?

I dok se na popisu 50 najčešćih imena za devojčice i dečake obično ne događaju prevelike promene, mi smo uporedili popis najčešćih imena u 2020. i 2021. godini

Objavljeno:

Ministarstvo pravosuđa i uprave svake godine objavljuje statistički prikaz za prethodnu godinu, a među objavljenim podacima budu i najpopularnija imena za devojčice i dečake, njih ukupno sto, odnosno 50 za dečake i 50 za devojčice.

I u 2021. godini, kao i godinu ranije, najpopularnije ime za devojčice bilo je Mia, a za dečake Luka. Konkretno, ime Mia dobilo je 539 devojčica rođenih u prošlog godini, a ime Luka u 2021. godini dobilo je 867 novih predstavnika.

I dok se na popisu 50 najčešćih imena za devojčice i dečake obično ne događaju prevelike promene, mi smo uporedili popis najčešćih imena u 2020. i 2021. godini i izdvojili osam imena kojih nije bilo na popisu za 2020. godinu, a pojavila su se u statistikama za 2021. godinu.

Nova imena na popisu 50 najčešćih imena muške novorođene dece su:

Franko

Ovo je ime latinskog porekla i izvedeno je od latinskog imena Franciscus, odnosno talijanskog Francesco.

Numerologija kaže da su osobe koje nose ovo ime prožete duhovnošću, ne zamaraju se materijalnim te su, posebno u ljubavi, veliki sanjari.

Vid

Ime Vid izvedeno je iz latinske reči vita, odnosno 'život'.

Numerologija kaže da su osobe koje ga nose mirni posrednici koji vole harmoniju u odnosima. Vole i nežnost i pažnju, a kao osobe su smirene i tople.

Lovre

Ime Lovre izvedeno je iz latinske reči laurentius i znači 'čovek iz Laurentuma'. Prema drugom tumačenju, izvedeno je od latinske reči aurus koja znači 'lovor'.

Numerologija kaže da su osobe koje nose ovo ime veliki mislioci koji ne mare za materijalno. Ono čime privlače druge ljude su njihova duhovnost i nezavisnost o materijalnom.

1 / 8 Foto: Profimedia

Nova imena na popisu 50 najčešćih imena ženske novorođene dece:

Maris

Ovo ime latinskog porekla izvedeno je od reči mare, koja znači 'more', a u prenesenom značenju ime Maris znači 'ona koja dolazi s mora'.

Numerologija kaže da se radi o nježnim i miroljubivim osobama koje na okolinu deluju smirujuće i uvek znaju pravim rečima i postupcima utešiti druge.

Aria

Aria, odnosno Arija ime je persijskog porekla i znači 'plemenita' ili 'časna'.

Prema numerologiji, osobe koje nose ovo ime su temperamentne, pune energije i znatiželjne. Vole učiti, ali vole i rizikovati u neočekivanim situacijama. Najsrećnije su kada su u pokretu.

Luna

Na latinskom jeziku luna znači 'mesec', a u rimskoj mitologiji ovo ime nosila je boginja meseca. Prema numerologiji, osobe s ovim imenom su kreativci koji ne zavise od drugih. Teškoće koje sa sobom život nosi podnose bolje od drugih, a u životu im je, između ostalog, jako važna duhovnost.

Mara

Ime Mara jedna je od izvedenica imena Marija, koje ima više tumačenja, a prema jednom od njih ime je izvedeno od egipatskog mry, što znači 'voljena', odnosno 'od Boga voljena'.

Prema starijim tumačenjima, ime je nastalo od hebrejskog mir ('gorko') i jam ('more') pa bi značenje bilo 'gorčina mora'.

Numerologija kaže da se radi o osobama koje su snažne i uspješne te dobro barataju financijama. Osim toga, ambiciozne su, hrabre i najčešće uspeju u svemu čega se prime.

Roza

Ime je izvedeno iz latinske reči za ružu - rosa.

Prema numerologiji, radi se o ustrajnim i borbenim osobama koje se znaju nositi sa životnim poteškoćama.

(Espreso / Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.