KOD KOMŠIJA STIGAO NOVI PODSOJ KORONA VIRUSA: Brojke rastu, sve više zaraženih novim PODVARIJANTAMA omikrona!
Ilustracija, Foto: Profimedia

IPAK NIJE GOTOVO?

KOD KOMŠIJA STIGAO NOVI PODSOJ KORONA VIRUSA: Brojke rastu, sve više zaraženih novim PODVARIJANTAMA omikrona!

Sve je više zaraženih novim podvarijantama omikrona, a najviše se beleži rast podsoja BA.5

Objavljeno: 11:44h

Baš kad se poverovalo da će korona postati tek sporadična infekcija, najnovije vesti iz evropskih zemalja i SAD-a govore suprotno.

Sve je više zaraženih novim podvarijantama omikrona, a najviše se beleži rast podsoja BA.5.

I najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da se varijante BA.4 i BA.5 sve više šire i u toj zemlji, prenosi Jutarnji.

- Uzorci koje smo slali na sekvenciranje u evropsku laboratoriju u zadnjoj nedelji maja i prvoj nedelji juna govore da se povećao udeo zaraženih novim varijantama omikrona. Sekvenciranje uzoraka pokazalo je povećanje udela varijanti BA.4 i BA.5 sa tri na 15 odsto u dve nedelje - kaže mikrobiolog dr Irena Tabain, šef Odeljenja za virološku dijagnostiku HZJZ-a.

Ti podaci potvrđuju da je i u Hrvatskoj sve više zaraženih novim varijantama omikrona.

U poslednje dve do tri nedelje, uprkos vrućinama i sve većem boravku na otvorenom, Evropom su počeli da rastu brojevi zaraženih, i taj se talas širi geografski od zapada kontinenta prema jugu i istoku. Najgore je u Portugalu, koji je u protekle dve nedelje imao prosečno više od 2.000 zaraženih na 100.000 stanovnika, ali talas je nesumnjivo došao i na hrvatski prag.

Austrija je pre dve nedelje imala prosečnu incidenciju od 390 zaraženih, a danas ih ima 744. U Sloveniji prosečni broj je već na 223.

U Hrvatskoj je incidencija 85 na 100.000 stanovnika, ali je broj zaraženih ove srede bio dva puta veći nego pre dve nedelje.

Zarazan soj

- Nesumnjivo je da zaraženost kovidom-19, konkretno podvarijantama BA.4 i BA.5, raste pa je teško očekivati da bi Hrvatska ostala izvan tog trenda. Na primer, u Portugalu gde je značajno povećan broj zaraženih, kod čak 70 posto radi se o varijanti virusa BA.5. U susednoj Sloveniji varijantu BA.5 ima 20 odsto zaraženih. Nešto je manje proširena BA.4. Ipak držim da sve to ne bi trebalo da dovede do vrlo intenzivnog talasa, barem što se tiče hospitalizacija i smrtnosti, ali sigurno će doći do povećanja broja inficiranih - smatra dr Trobonjača.

Naglašava da tome doprinose i letne migracije, kao i činjenica da protivepidemijskih mera zapravo nema. Tako je otvoren put varijanti BA.5 čije širenje ne sprečava ni preboljenje delta ili BA.1 i BA.2 verzije omikrona jer je kod takvih osoba u međuvremenu značajno pao imunitet.

- Najviše su zaštićeni oni koji su se vakcinisali sa tri doze. Naime, s novim BA.4 i BA.5 varijantama treba biti oprezan jer imaju mutaciju L452R koja je bila prisutna kod delte, a povezuje se s težim oblikom bolesti što BA.1 i BA.2 nisu imale. Ova mutacija vodi u fuzogenost virusa, odnosno omogućava da se "lepi" za ćelije, a takođe uspešnije izbegava antitela - objašnjava prof. dr Trobonjača.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ne zna se još hoće li te dve varijante češće izazivati težu kliničku sliku, ali veruje se da smo delom akumulirali imunost od raznih varijanti virusa u protekle dve godine, a to bi značilo da nas ona barem delom štiti od težih oblika korone.

Dr Trobonjača misli da posebno treba paziti na starije i imunosupresivne osobe koje slabije imunosno reaguju, odnosno teže stvaraju imunitet, jer bi baš one mogle teže da stradaju od novih varijanti virusa. Međutim, ipak drži da budućnost ne bi trebalo da bude tako dramatična kao što je to bilo s omikronom početkom godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.