HRVATSKI VOJNICI JEDU SRPSKI ĐUVEČ: Uzbuna u Zagrebu! (FOTO)
Foto: printscreen/24.sata.hr

problem ili ne?

HRVATSKI VOJNICI JEDU SRPSKI ĐUVEČ: Uzbuna u Zagrebu! (FOTO)

Osim srpskog đuveča i mađarskih sardina, hrvatska vojska se može gostiti i makedonskim ajvarom
Objavljeno: 16:36h

Vojnici u Hrvatskoj jedu i italijanski grašak, mađarske sardine i srpski đuveč, a vojska može da se počasti i makedonskim ajvarom. Svaki od ovih sastojaka Hrvatska ima u izobilju, ali izgleda da je strano slađe.

Pitanje koje se postavlja u Hrvatskoj ovih dana je kako su do toga došli, a njihovi mediji se pitaju da li možda žive na Marsu.

Sagovornik za 24.sata.hr nije mogao da prestane da se čudi činjenici da Hrvatska uvozi sardinu iz Mađarske, a da se uz kampanju "Kupujmo hrvatsko" uvozi đuveč iz Srbije.

- A predsednica se izvinjava zbog srpskih čokoladica! - očajan je sagovornik. Razlozi njegovog očaja ne leže u nekom nacionalizmu, nego su sasvim racionalni i zdravorazumski. Hrvatske prodavnice sardina godinama su propadale.

U Hrvatskoj je neobrađeno više od milion hektara zemljišta, a svake godine takvih neobrađenih parcela je sve više. Iz Slavonije, bogomdane zemlje za poljoprivredu, mediji svakodnevno izveštavaju o autobusima punim mladih ljudi koji odlaze u Nemačku jer nemaju posla i nemaju od čega da žive.

Svestrani delatnici

Konzerve s đuvečom poreklom iz Srbije Hrvatskoj vojsci prodaje kompanija AIPK, koju vode članovi porodice Marinović, na čelu sa Zoranom Marinovićem, dugogodišnjim preduzetnikom i profesorom matematike i fizike, i njegovom suprugom Željkom, inače pevačicom duhovne muzike.

foto: prinstcreen/24.sata.hr

Pleter sličnu robu nabavlja i od Podravke, Konzuma, Leda, Zvijezde, ali su u registru retke porodične kompanije poput AIPK.

Novinari 24.sata.hr su iz MORH-a su dobili kratak odgovor:

- Ministarstvo odbrane RH propisalo je kalorijske, tehnološke i nutricionističke uslove koje svaka namirnica ili obrok moraju zadovoljiti.

Međutim, MORH nema uticaj gde i od koga pružaoci usluga, a među njima je i trgovačko društvo Pleter, nabavljaju te namirnice - stoji u odgovoru.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.