U ZAGREBU OPERISALI UKRAJNSKOG VOJNIKA 2 SATA: Lekar mu spasao život, ŠRAPNEL UŠAO U LOBANJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

STRUČNI TIM

U ZAGREBU OPERISALI UKRAJNSKOG VOJNIKA 2 SATA: Lekar mu spasao život, ŠRAPNEL UŠAO U LOBANJU!

Stručni tim lekara iz Ukrajine kontaktirao je vodeće svetske neurohirurge da spasu život ranjenom ukrajinskom vojniku

Objavljeno:

Jedan od lekara KBC Sestre milosrdnice iz Zagreba, učestvovao je u operaciji kojom je spasen život ranjenom vojniku iz Ukrajine kojem je šrapnel ušao u lobanju, navodi RTL.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.​​​​​​​

U saopštenju KBC-a navodi se da je stručni tim lekara iz Ukrajine pod vodstvom prof. Dimitrija Šegelova, sa ciljem da spase život ranjenom ukrajinskom vojniku, a onda i izvedu zahvat bez posledica za pacijenta, kontaktirao vodeće svetske neurohirurge, među kojima je bio i Vladimir Kalousek, dr. med. spec. radiologije iz KBC-a Sestre milosrdnice ujedno i predsedavajući Istočnoevropskom sekcijom pri Evropskom društvu.

Naime, 22-godišnji vojnik pogođen je šrapnelom koji mu je ušao u lobanju, oštetio dve krvne žile i stvorio tri pseudoaneurizme.

- Glavna nedoumica kod lečenja bila je treba li ići u smeru očuvanja krvnih žila koje su bile oštećene i na kojima su nastale pseudoaneurizme od šrapnela, ili ići na PAO metodu (parent artery occlusion) odnosno okluziju cele krvne žile i aneurizme, što se smatralo rizičnim jer je moglo da dovede do ishemije. Nakon prvobitne provere krvneog kolateralnog snabdevanja, odluka je bila PAO metoda - navode u saopštenju.

- Hirurški zahvat ukrajinskih lekara pod vodstvom prof. Dimitrija Šegelova i uz proktorstvo svetskih neurohirurga među kojima je bio i dr Kalousek iz KBC-a Sestre milosrdnice, obavljen je 17. maja 2022, u trajanju od dva sata, uz veoma pozitivan ishod, uredan i bez komplikacija - ističe se u saopštenju.

1 / 20 Foto: Printscreen/Youtube/ClickHeart TV 2

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media