ČoKolinda, referenDum i državni udar: Godina koja dokazuje da se NA BALKANU NIKAD NIŠTA NE MENJA! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia, Reuters

REGION U 2016.

ČoKolinda, referenDum i državni udar: Godina koja dokazuje da se NA BALKANU NIKAD NIŠTA NE MENJA! (FOTO) (VIDEO)

Jeste da je "čoko rat" još sveža tema, ali svi ostali događaji bez Kolinde kao da uopše na nas nisu ostvaili utisak...
Objavljeno:

Kada smo, nedavno, razgovarali tome šta se sve u 2016. godini dogodilo u regionu, svima nam je prvo na pamet pala Kolinda. Jeste da je "čoko rat" još sveža tema, ali svi ostali događaji bez Kolinde kao da uopše na nas nisu ostvaili utisak.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

I kao da su dokazili onu, više puta izrečenu, tvrdnju da se na Balkanu, nikad ništa ne menja. Odabrali smo tri događaja, koja baš tako i mogu sagledati.

ČoKolinda

Sredinom godine malo je utihnula ratoborna retorika koja je pratila hrvatske izbore u jesen 2015, a zaboravljene su i seksističke poruke Vojislava Šešelja upućene hrvatskoj predsednici. Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić sastali su se na mostu kod graničnog prelaza Bogojevo - Erdut krajem juna, razmenili izlive srdačnosi, te premijer džentlmenski dariva buket crvenih ruža dami sa desne obale Dunava.

Posetiše Dalj i Tavankut, i u Subotici potpisaše dokument zvučnog naziva "Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske". I nastaviše da rešavaju pitanja, kao da je nisu ni potpisali!

Varnice nastaviše da lete zbog obeležavanja godišnjice Oluje, prepucavanja o Alojziju Stepincu, izjava Aleksandra Vulina i hrvatskih reakicja na njih (i obrnutao). Vrhunac je bila "trka u naouražavanju", koju su obe strane negirale, sve hvaleći na sva zvona novonabavljene restlove velikih armija.

Na društvenim mrežama se 26. novembra se pojavila fotografija hrvatske predsednice sa ustaškom zastavom na kojoj je "šahovnica" sa prvim belim poljem, koja se smatra ustaškim amblemom (za razliku od one sa prvim crvenim poljem koja se koristi kao grb od 1945. godine).

Vrhunac Kolindine 2016. desio se na Dan dubrovačkih branitelja 7. decembra, kada je predesdnica deci na poklon dala čokoladice "Mony". Hrvatska javnost se silno uzbudila kada je jedan od roditelja na Fejsbuku objavio da mu je dete od predsednice dobilo, zamislite, čokoladicu iz Srbije. Predsednica tada reče da je izuzetno razočarana i neugodno iznenađena sadržinom paketića.

I baš kad je, u narednim danima, Prvi balkanski "čoko-rat" već i na društvenim mrežama izgubio svaki smisao, u Zagrebu "subverzivno" osvanuše bilbordi subotičkog Pionira sa kojih "Mony" zagrepčanima želi "Sretne blagdane". Šta li je sledeći potez? Krašove "Bajadere" za Svetog Savu, možda???

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.