SKANDAL U HRVATSKOJ UOČI DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM! Osvanuo grafit SMRTI! (FOTO)
Uništen spomenik, Foto: Twitter/AntifaVjesnik

STRAŠNO

SKANDAL U HRVATSKOJ UOČI DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM! Osvanuo grafit SMRTI! (FOTO)

Inače, sa povratkom Josipa Broza Tita iz pariške emigracije, započinje rad na stvaranju Komunističke partije Hrvatske

Objavljeno:

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatska (SABA RH) u nedelju je obeležen Dan pobede nad fašizmom i Dan oslobođenja Zagreba,što je ispraćeno prigodnim govorima i manifestacijama, a ono što je privuklo pažnju javnosti jeste fotografija oskrnavljenog spomenika u Anindolu kod Samobora, koji je podignut na mestu gde se u noći između 1. i 2. avgusta 1937. održao osnimački kongres Komunističke partije Hrvatske.

Kako se može videti na fotografiji preko celog spomenika crvenim sprejom je nacrtan kukasti krst, odnosno, simbol fašizma i smrti.

Inače, sa povratkom Josipa Broza Tita iz pariške emigracije, započinje rad na stvaranju Komunističke partije Hrvatske. U svom izveštaju o stanju u KPJ, Tito, 14. aprila 1937. godine, daje prikaz stanja u Hrvatskoj. U njemu on posebno ističe da je zagrebačku partijsku organizaciju našao u vrlo lošem stanju, zbog brojnih provala i hapšenja članova.

Poslije toga Tito formira grupu koja preuzima rad oko osnivanja Komunističke partije Hrvatske. Osnivački kongres je održan u noći između 1-2. augusta 1937. godine u Anindolu, kod Samobora. Bilo je prisutno 16 delegata, koji su predstavljali partijske organizacije iz šireg područja Osijeka, Splita, Siska, Sušaka, Varaždina i Zagreba. Sastankom je rukovodio Tito, koji je između ostalog pročitao osnivački proglas, koji je jedini preostali pisani dokument sa tog sastanka. Rad osnivačkog kongresa ograničio se na analizu tadašnje situacije partijskih organizacija u Hrvatskoj i na smjernice budućeg rada na uzgradnji KPH.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.