MATE PERIĆ SE VRAĆA U HRVATSKU!
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

au

MATE PERIĆ SE VRAĆA U HRVATSKU!

Mate je godinama zlostavljao svoju suprugu Danicu

Objavljeno:

Brutalni ubica Mate Perić koji je ubio svoju suprugu Danicu dok je sedela u automobilu u predgrađu australijskog grada Perta 1995. godine, trebalo bi da bude pušten iz zatvora nakon skoro 30 godina.

Vlasnik plantaže banana koji je sada u svojim 70-im godinama, osuđen je na minimalno 16 godina zbog ubistva supruge nakon što ju je godinama zlostavljao.

Perić ju je ubio puškom za koju nije imao dozvolu, a koju je doneo sa svoje plantaže u Karnarvonu koja je udaljena oko četiri sata vožnje od mesta na kom je okončao život svoje dugogodišnje partnerke i majke trojice sinova.

U martu mu je garantovana sloboda nakon što je posle odsluženih 27 godina iza rešetaka dve godine proveo na uslovnom otpustu, javljaju australijski mediji.

Sada bi trebalo da bude deportovan u rodnu Hrvatsku, na trošak poreznih obveznika, nakon što je neko vreme proveo u imigracionom pritvoru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova oduzelo je Periću australijsko državljanstvo jer su "zabrinuti zbog njegovog karaktera"

"Ne puštajte ga na slobodu"

Jedan od njegova tri sina, Alen, ispričao je za australijske medije 2019. godine da je njegov otac tokom odsluženja kazne zarađivao novac iznajmljivanjem dva imanja. On je zatim dodao i da će osuđeni ubica moći da pristupi novcu koji je pasivno zaradio od imovine, a koja sada vredi milion dolara.

Alen, koji je uz svoja dva brata doslovno preko noći postao siroče, apelovao je na vlasti da njegovog oca ne puste na slobodu, jer veruje da bi mogao da predstavlja ozbiljnu pretnju za sigurnost njegove šire familije u Hrvatskoj jer misli da u zatvoru nije uspeo da se rehabilituje.

- Nikad nije pokazao ni malo griže savesti za ono što je učinio, za traumu koju je naneo meni i mojoj braći, za štetu koju je naneo tolikim životima - kaže Alen.

Nakon što je 1995. godine osuđen za ubistvo, Perić je pet godina proveo na raznim sudovima pokušavajući da osigura da njegova tri sina nemaju pristup majčinoj imovini.

- Zlostavljao je našu majku 20 godina, ubio je, a onda nas pet godina povlačio po sudovima oko imovinskih pitanja jer to nije želeo da nam prepusti. Oko 25 godina je uzimao novac od izdavanja tih nekretnina koje sada vrede milion dolara i kojima će moći da pristupi u bilo kom trenutku iz Hrvatske - rekao je Alen koji je godinama gledao kako njegov otac zlostavlja majku.

Alen je u ispovesti dodao da su ga se godinama svi bojali.

- Bio je nasilnik i uvek bi mamu tukao ogromnim kožnim kaišem, a onda bi pojas ostavio da stoji pored samo da bi nas ostale uplašio. Jednog dana mama je konačno smogla hrabrosti da sakrije kaiš i kada ju je otac upitao gde je, ona nije želela da mu kaže - kaže on.

Danica je pokušala da mu se suprotstavi i to ga je samo još više razbesnelo, nakon čega ju je tukao šakama.

Alen sada živi sam u predgrađu Perta.

- Govorimo o nekome ko svojoj ženi nije dopustio da dobije vozačku dozvolu do moje 14. godine, pa 16 ili 17 godina nije mogla da napusti farmu, nije smela nigde da ide bez njegovog dopuštenja - kaže Mateov sin.

Mate Perić nikada nije prestao da muči svoju porodicu. Kada je na kraju pronašao svoju ženu nekoliko meseci nakon što je pobegla sa svojim sinovima, u nju je pucao četiri puta dok je sedela na prednjem sedištu svog automobila u predgrađu Perta.

Uz Perića će na slobodu u narednim nedeljama biti pušteni i Dante Arthurs koji je silovao i ubio osmogodišnju devojčicu 2006. godine, kao i Džejms Stapleton, koji je mučio i na kraju ubio 14-godišnjaka.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.