SVI OTIŠLI KOD KOMŠIJA U GOSTE! Ova ZEMLJA u regionu je NAJPOSEĆNIJA tokom praznika, ima čak 90.000 TURISTA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

putovanja

SVI OTIŠLI KOD KOMŠIJA U GOSTE! Ova ZEMLJA u regionu je NAJPOSEĆNIJA tokom praznika, ima čak 90.000 TURISTA!

Očekivanjima boljih rezultata za Uskrs i dalje doprinosi ukidanje gotovo svih epidemioloških mera u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama u Europi, a bolji rezultati očekuju se i zbog kasnijeg Uskrsa

Objavljeno:

U Hrvatskoj trenutno boravi 90.000 turista - većinom stranih, što je znatno više nego prošle, a za Uskrs i prolećne školske praznike očekuje se i jači promet domaćih turista i učenika na školskim putovanjima te ukupno bolji uskršnji rezultati od prošlogodišnjih, kažu iz turističkog sektora.

Najviše turista je u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a među destinacijama u Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Zagrebu i Splitu. Među strancima najviše turista stiglo iz Nemačke, Austrije, Velike Britanije, Slovačke, Češke i Slovenije, rekli su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prve podatke iz eVisitora.

Iako nije u potpunosti uporedivo, jer je Uskrs prošle godine bio ranije, iz HTZ-a podsećaju da je 2021. godine u ovo vreme, tj. na dan 15. aprila, u Hrvatskoj bilo znatno manje turista, oko 17 hiljada, dok ih je 2019. na taj dan bilo oko 86 hiljada, što znači da smo na tragu rezultata iz te godine, piše tportal.hr.

Ukupno je do sada ove godine, od 1. januara do 14. aprila, turista u Hrvatskoj bilo milion i ostvarili su 3,1 milion noćenja, što je za 121 odnosno 100 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine te 76 posto dolazaka i 92 posto noćenja iz 2019. godine.

1 / 8 Foto: Profimedia

Očekivanjima boljih rezultata za Uskrs i dalje doprinosi ukidanje gotovo svih epidemioloških mera u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama u Europi, a bolji rezultati očekuju se i zbog kasnijeg Uskrsa.

S obzirom na najave s mnogih tržišta, turistički profesionalci veruju da će turista biti više i u predsezoni, a ne samo leti. Otvoreno je i više hotela nego prošle, kao i dosta kampova, a bolji promet očekuju i u privatnom smeštaju.

I iz Ministarstva turizma i sporta zadnjih dana poručuju da se nakon kratkog zastoja i usporavanja zbog rata u Ukrajini, buking nastavlja, a turisti dolaze te bi sezona u Hrvatskoj mogla da bude odlična, ali se svi nadaju da situacija u Ukrajini neće da eskalira i da će se rat ubrzo završiti.

Bonus video:

14:40

POPODNEVNI DNEVNIK 17.04.2022.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.