"IMAO JE PROBLEME SA SRCEM, NASLUĆIVAO JE KRAJ PA JE NARUČIO ŠKOLJKE I ŠAMPANJAC": Igor se nije odvojio od Slavice
Igor Mandić, Foto: Printscreen/HRT, Printscreen Youtube

otišao je

"IMAO JE PROBLEME SA SRCEM, NASLUĆIVAO JE KRAJ PA JE NARUČIO ŠKOLJKE I ŠAMPANJAC": Igor se nije odvojio od Slavice

Visković navodi da je Mandić godinama imao problema sa srcem, a prethodnu noć je imao veoma tešku i loše spavanje, a u nedelju popodne mu je naglo pozlilo, zbog čega je završio u bolnici Sveti Duh

Objavljeno: 09:22h

Istaknuti književni kritičar, pisac i esejista Igor Mandić preminuo je u nedelju u Zagrebu u 83. godini, objavio je književni kritičar Velimir Visković na svom Fejsbuk profilu.

Kako je napisao u svom saopštenju, Mandić je preminuo u nedelju oko 18.30 časova. Visković navodi da je Mandić godinama imao problema sa srcem, a prethodnu noć je imao veoma tešku i loše spavanje, a u nedelju popodne mu je naglo pozlilo, zbog čega je završio u bolnici Sveti Duh.

„Malopre me je zvala Slavica Mandić: – Večeras oko 18.30 preminuo je naš Igor!

Godinama ima problema sa srcem, poslednje dve godine Slavica i on su se povukli u svoj stan u Filipovićevoj ispred krune, nismo se viđali, povremeno smo se čuli telefonom. Slavica kaže da je imao veoma napornu noć, loše je spavao, ali je verovatno naslutivši kraj naručio veoma elegantan ručak sa gratiniranim školjkama (Sen Žak) i šampanjcem. Popodne mu je pozlilo, završio je u bolnici Sveti Duh.

Gasio se, ali je bio priseban;Slavica kaže da ju je sestra pitala koliko Igor ima godina, na šta je ona rekla osamdeset dve, a Igor je iz druge sobe rekao: - Osamdeset tri! (Iako mu je rođendan tek u novembru...)

Dragi moj prijatelju, živeo si i išao sa stilom, pisao kritike za Jutarnji praktično do poslednjeg dana; prošao majstorski, bez sakaćenja, uz odabrano jelo i dobru kapljicu. Ne odvajajući se do poslednjeg trenutka od svoje Slavice.

Opraštajući se od vas ovom na brzinu sročenom nekrologom, donosim vam fotografiju na kojoj ste i žene sa kojom ste proveli više od pola veka. Snimio sam to prilikom zajedničkog odlaska u Beograd na Sajam knjiga, svratili smo na ručak, bila je riba, riba, uvek ste dobro jeli.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube

"Adio, dragi moj", napisao je Visković.

Poznati novinar, pisac, antologičar, kritičar, esejista i publicista Igor Mandić obiležio je hrvatsko novinarstvo druge polovine dvadesetog veka. Bio je dugogodišnji saradnik mnogih televizijskih i radio stanica, objavljivao sociokulturne feljtone, eseje, polemike i književnu kritiku.

Dobitnik je Nagrade za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva 2005. Rođen je u Šibeniku 20. novembra 1939. godine. Završio je Klasičnu gimnaziju u Splitu 1958. godine, a diplomirao je 1963. na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Od 1970. godine objavio je preko 30 knjiga, uključujući književne i muzičke kritike, feljtone, eseje, polemike i različite tekstove, kao i tri knjige autobiografskih razmišljanja i dnevničkih zapisa.

U njima je sakupio deo stotina ili hiljada novinskih članaka, komentara i kritika koje je objavljivao u raznim medijima, počevši od Vjesnika, u kojem je radio od 1966. do 1993. godine, a 2000. godine nakratko bio i glavni i odgovorni urednik. Od 1993. do 1995. pisao je kulturne komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. postao je slobodni umjetnik, objavljujući u raznim novinama. Igor Mandić poslednjih godina piše kritičku kolumnu „Zub kritike“ za subotnji Jutarnji magazin, a poslednji veliki intervju dao je u decembru 2021. Dobroslavu Silobrčiću u našem članku Svet kulture.

- Bio sam dobar sa Tenzerom, Mrkonjićem, sa Manijem. Sada smo ostali samo Mrki i ja. Čekamo u redu da odemo u ništa - rekao je tada Mandić.

(Espreso / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.