VAN KONTROLE: Defrostacija brazilskog AMAZONA dostigla najviši godišnji nivo u poslednjoj DECENIJI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

CRNI REKORD

VAN KONTROLE: Defrostacija brazilskog AMAZONA dostigla najviši godišnji nivo u poslednjoj DECENIJI!

Novi podaci objavljeni su u trenutku kada su poslanici razmatrali promenu politike prema klimatskim promenama i prirodnoj sredini

Objavljeno:

U periodu između avgusta 2020. i jula 2021. godine izgubljeno je 10.476 kvadratnih kilometara kišnih šuma u Amazonu.

Deforestacija u brazilskom Amazonu dostigla je najviši godišnji nivo u poslednjoj deceniji, pokazao je novi izveštaj.

Između avgusta 2020. i jula 2021. godine nestalo je 10.476 kvadratnih kilometara kišnih šuma u Amazonu, površina 13 puta veća od Njujorka, pokazalo je istraživanje Imazona, brazilskog istraživalkog instituta koji prati deforestaciju Amazona od 2008. Ta brojka je 57 procenata viša u odnosu na godinu dana ranije i najgora od 2012.

"Deforestacija je van kontrole", rekao je Gardijanu Karlos Suza, iz Imazona. "Brazil se protivi globalnoj klimatskoj agendi koja podrazumeva hitno smanjenje emisije gasova staklene bašte", dodao je on.

Suza je pozvao vladu na hitno reagovanje kako bi se zaustavila deforestacija. Jedna od akcija koju je zatražio je i da se ponovo prati nelegalno krčenje šuma koje se pogoršalo kada su smanjena sredstva ministarstvu prirodne okoline i agencijama koje se bave zaštitom životne sredine.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro koji je često na meti optužbi da sistematski sprečava sprovođenje procedura za zaštitu životne sredine, poslao je hiljade vojnika da se bore protiv nelegalne seče šuma i požara.

To nije dovoljno, kaže Marsio Astrini, sekretar Klimatske opservatorije. "Podaci pokazuju da nije uspeo. Nijedna vojna operacija ne može da zamaskira ili promeni napade federalne vlade na šumu", rekao je on.

Astrini kaže da se očekuje da će stopa deforestacije u celoj 2021. godini biti gotovo 50 procenata veća nego 2018. kada je Bolsonaro došao na vlast.

U junu, tadašnji ministar zaštite prirodne sredine Rikardo Sales podneo je ostavku nakon optužbi da je sprečio policijsku istragu ilegalne seče Amazona. Astrini kaže da i pored toga, ministarstvo nije uradilo mnogo da zaustavi deforestaciju "pluća sveta".

Novi podaci objavljeni su u trenutku kada su poslanici razmatrali promenu politike prema klimatskim promenama i prirodnoj sredini.

"Prolazimo kroz težak period u brazilskoj istoriji. Postoji mnogo poricanja i mnogo pokušaja da se oslabi naša borba za zaštitu životne sredine", rekla je senatorka Elisian Gama na raspravi.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Gardijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.