TOPLOTNA KUPOLA SE NADVILA NAD EVROPOM: Ekstremne temperature tek stižu, prvi dani AVGUSTA neće doneti osveženje!
Sunce, Foto: Profimedia

TOPLOTNI TALAS NEMA KRAJA

TOPLOTNA KUPOLA SE NADVILA NAD EVROPOM: Ekstremne temperature tek stižu, prvi dani AVGUSTA neće doneti osveženje!

Najgore je u istočnoj Italiji, Grčkoj i Turskoj, kao i njihovim susednim zemljama Albaniji, Severnoj Makedoniji, istočnoj Srbiji i Bugarskoj

Objavljeno:

Rekordne temperature prelaze i do 12 stepeni Celzijusovih od uobičajenih za avgust. Očekuje se da će naredni dani biti najtopliji u godini za celu Evropu, posebno jug i jugoistok.

Najintenzivniji toplotni talas godine pogodio je jugoistočnu Europu, sa najvišim temperaturama od 42 do 45 stepena Celzijusova zabeležen na području južne Italije, Grčke do zapadne Turske u poslednjih nekoliko dana, piše Severe Weather.

Jul je bio ekstremno topao u južnoj i jugoistočnoj Europi, a početkom avgusta očekuje se da će se toplotni talas pojačavati te da ćemo imati nove temperaturne rekorde u Europi.

Najgore je u istočnoj Italiji, Grčkoj i Turskoj, kao i njihovim susednim zemljama Albaniji, Severnoj Makedoniji, istočnoj Srbiji i Bugarskoj.

Vrhunac toplotnog talasa mogao bi da bude u ponedeljak ili utorak, a očekuju se temperature i do 47 stepeni, najverojatnije u Tesaliji u severnoj Grčkoj, poznatoj po visokim temperaturama. Larisa, glavni grad pokrajine Tesalija, često je leti najtoplije područje u Grčkoj pa će tako biti i tokom ovog toplotnog talasa. Grad ima službeni najviši temperaturni rekord od 45,4 stepena Celzijusova, izmjeren u leto 2000 godine.

Toplotna kupola se nadvila nad Evropom

Nad Evropom se stvorila ''toplotna kupola'',a rezultira ekstremno visokim temperaturama široma Mediterana i Balkanskog poluostrva.

Toplotna kupola izraz je koji se koristi kada se područje visokog vazdušnog protiska nadvije nad velikim delom kontinenta i tamo ostane danima ili čak nedeljama. Deluje kao poklopac na loncu, zadržavajući jako toplu vazdušnu masu ispod. Ona se često smatra odgovornom za smrtonosne toplotne talase širom sveta.

Predviđa se da će se trenutni vremenski obrazac u jugoistočnom delu Evrope da se nastavi i početkom avgusta i da će se još produžiti najintenzivniji toplotni talas 2021. godine.

Rekordi u Grčkoj

Rekordne vrućine pojačavaju se u Grčkoj. Tamo je izmereno i do 45 stepeni.

U Grčkoj je u subotu, 31. avgusta, takođe zabeležena 24-satna minimalna temperatura. Ostrvo Kalimnos zabeležio je neverovatnih 34,3 ° stepena, najvišu minimalnu temperaturu ikada zabeleženu u Evropi tokom jula. Ovih dana tokom vrhunca toplotnog talasa moglo bi biti oboreno više rekorda, naročito najnižih temperatura na mnogim mestima.

Najviša temperatura u Grčkoj svih vremena je 48,0 stepeni, zabeležena u dva grada, Atini i Elefsini, pre više od 40 godina, 10. jula 1977. godine.

Očekuje se da će naredni dani biti najtopliji u godini za celu Evropu, budući da vremenska prognoza nagoveštava potencijal za gotovo novi evropski rekord visoke temperature svih vremena.

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.