NAUČNICI ZAPANJENI, SVET SE TOPIO U SEPTEMBRU! Ovo nikada nije ZABELEŽENO, ima li razloga za PANIKU?
Muškarac koji se poliva vodom, Foto: Nebojša Mandić

GLOBALNO ZAGREVANJE

NAUČNICI ZAPANJENI, SVET SE TOPIO U SEPTEMBRU! Ovo nikada nije ZABELEŽENO, ima li razloga za PANIKU?

Visoke temperature izazvale su toplotne talase i šumske požare širom sveta

Objavljeno:

Globalne temperature su u septembru skočile na rekordne nivoe sa velikom razlikom, što je zapanjilo naučnike koji su to opisali kao “apsolutno neverovatno ludo”.

Najtopliji septembar u istoriji usledio je nakon najtoplijeg avgusta i jula, a sedmi mesec je, pritom, bio najtopliji ikad zabeležen. Visoke temperature izazvale su toplotne talase i šumske požare širom sveta.

Protekli septembar potukao je prethodni rekord za taj mesec sa razlikom od 0,5 stepeni, što je najveći skok temperature ikad viđen. Septembar je bio za 1,8 stepeni topliji od predindustrijskog nivoa. Skupovi podataka evropskih i japanskih naučnika, preneo je “Gardijan”, potvrđuju taj skok.

Vrućina je rezultat kontinuiranih visokih nivoa emisija ugljen-dioksida u kombinaciji sa brzim preokretom najvećeg prirodnog klimatskog fenomena, El Ninja. U prethodne tri godine su u Pacifičkom okeanu vladali uslovi La Ninje, koji snižavaju globalnu temperature za nekoliko desetinki stepena jer se više toplote skladišti u okeanu.

"Godina 2023. će biti najtoplija ikad, a 2024. će je možda premašiti"

Uslovi su se sada povratili na fenomen El Ninjo, koji oslobađa toplotu okeana i podiže temperature. Gotovo je izvesno da će 2023. biti najtoplija ikad zabeležena a 2024. će je možda premašiti, jer se zagrevajući uticaj El Ninja najviše oseća u godininakon njegovog početka.

- Septembar je, po mom profesionalnom mišljenju kao klimatskog naučnika, bio apsolutno neverovatno lud – izjavio je Zek Hausfater iz projekta klimatskih podataka Zemlje na Berkliju.

Mika Rantanen, klimatski istraživač Finskog meteorološkog instituta rekao je da se i dalje bori da shvati kako jedna godina može da skoči toliko mnogo u poređenju sa prethodnima, dok je profesor Ed Houkins sa Univerzitea Reding rekao da je toplota viđena ovog leta bila “izuzetna”.

Samanta Berdžes iz evropske Službe za klimatske promene Kopernikus ocenila je da je ova godina na putu da postane najtoplija.

- Temperature bez presedana za ovo doba godine primećene u septembru oborile su rekorde sa neverovatnom razlikom. Godina 2023. je na putu da postane najtoplija i za oko 1,4 stepeni iznad predindustrijskih prosečnih temperatura. Dva meseca nakon Cop28 (klimatske konferencije UN), osećaj urgentnosti za ambiciozne klimatske akcije nikad nije bio kritičniji – rekla je ona.

"Leto u Australiji će biti brutalno"

Vrućina je takođe dostigla rekordne nivoe u mnogim zemljama, uključujući Francusku, Nemačku i Poljsku. Velika Britanija je zabeležila najtopliji septembar ikad, prema podacima koji sežu do 1884. I Australija je zabeležila “šokantne” brojke.

- Opservacije australijske klime u septembru su šokantne. Brojke pokazuju gde su maksimalne temperature bile rekordne, sa mnogim područjima za tri do pet stepeni iznad proseka. Deficit padavina je priprema za sušu. Leto će biti brutalno – rekao je klimatski naučnik Australije Džoel Gergis.

Dok su ljudski uzrokovano globalno zagrevanje i El Ninjo najveći faktori koji izazivaju rekordne temperature, malom povećanju doprinose i neke druge stvari, uključujući pojačanu aktivnost u 11-godišnjem solarnom ciklusu i erupciju vulkana u Tongi koji je oslobodio veliku količinu vodene pare, koja zadržava toplotu.

"Ovo je ključno da uradimo"

U avgustu je 45 vodećih klimatskih naučnika širom sveta reklo “Gardijanu” da, iako deluje da su dešavanja na putu alarmantnog preokreta, širi globalni trend zagrevanja kakav je viđen do danas je u potpunom skladu sa tri decenije naučnih predviđanja.

Naučnici su takođe dugo ukazivali na sve teže vremenske uticaje, iako su njihova brzina i intenzitet u stvarnosti, kao i neočekivana ranjivost mnogih populacija, zaplašili neke od njih. Neverovatne temperature mora i gubitak antarktičkog morskog leda viđeni su kao najšokantniji događaji.

Naučnici su rekli da bi zapanjujuća dešavanja iz 2023. mogla da se pretvore u uobičajenu godinu za svega deceniju, ukoliko ne dođe do dramatičnog povećanja klimatske akcije. istraživači su ukazali na jednu ključnu akciju – smanjenje sagorevanja fosilnih goriva na nulu.

Bonus video:

02:39

KAKO ZAUZDATI GLOBALNO ZAGREVANJE? Tim Mekfi: Analize pokazuju da je došlo do povećanja globalne temperature od 2 stepena

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.