AUSTRALIJA U PROBLEMU ZBOG KLIMATSKIH PROMENA: Gube životinje, životna sredina propada! (FOTO)
Australija, Foto: Profimedia

TUGA!

AUSTRALIJA U PROBLEMU ZBOG KLIMATSKIH PROMENA: Gube životinje, životna sredina propada! (FOTO)

Prethodna konzervativna vlada primila je izveštaj u decembru, ali je odlučila da ga ne objavi pre izbora.

Objavljeno:

Petogodišnji vladin izveštaj pokazao je da se stanje životne sredini u Australiji nastavlja da pogoršava zbog klimatskih promena, eksploatacije resursa i drugih uzroka, što je čelnike navelo da rade na izradi novih zakona. Izveštaj o stanju životne sredine dodao je politički pritisak na vladu da postavi ambiciozniji cilj smanjenja gasova sa efektom staklene bašte kada parlament nastavi rad sledeće nedelje.

Prethodna konzervativna vlada primila je izveštaj u decembru, ali je odlučila da ga ne objavi pre izbora.

Laburistička partija levog centra pobedila je nakon obećanja koja izmedju ostalog najavljuju više akcija po pitanju klimatskih promena.

Partija je postavila cilj da smanji emisije gasova za 43 odsto u odnosu na 2005. godinu do kraja decenije.

Nekoliko nesvrstanih poslanika želi ambiciozniji cilj. Ministarka životne sredine Tanja Plibersek rekla je da izveštaj šalje "veoma snažnu poruku da mora da se radi bolje".

Ona je rekla da će sledeće godine parlamentu predstaviti nove zakone o zaštiti životne sredine i da će vlada stvoriti agenciju koja će ih sprovoditi.

1 / 17 Foto: Profimedia

Vlada će takođe postaviti cilj da 30 odsto australijskog kopna i okolnog mora bude proglašeno zaštićenim područjima. Želi da stvori morski park na istoku Antarktika.

"Optimista sam u pogledu koraka koje možemo preduzeti u naredne tri godine. Donošenje snažne akcije u vezi sa klimatskim promenama je odličan početak", rekla je Plibersek.

U opsežnom izveštaju je utvrdjeno da se broj australijskih vrsta navedenih kao ugroženih povećao osam odsto od izveštaja iz 2016. godine.

Taj broj se značajno povećao nakon što su šumski požari 2019. i 2020. uništili ogromne površine šuma jugoistočne Australije, navodi se u izveštaju.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media