POLITIČKA KRIZA U CRNOJ GORI: U toku sednica o SMENI Bečića, burna rasprava nastavljena nakon pauze (VIDEO)
Skupština Crne Gore, Foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

VANREDNA SEDNICA

POLITIČKA KRIZA U CRNOJ GORI: U toku sednica o SMENI Bečića, burna rasprava nastavljena nakon pauze (VIDEO)

Vanredna sednica počela je posle višesatnog kašnjenja

Objavljeno: 16:56h

Poslanici crnogorskog parlamenta danas bi na vanrednoj sednici trebalo da raspravljaju o predlogu za razrešenje predsednika Skupštine Alekse Bečića.

Vanredna sednica počela je posle dva sata kašnjenja. Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je pošto je na dnevnom redu njegova smena, ovastio potpredsednicu Skupštine Branku Bošnjak da vodi sednicu.

Konatar: Novi predsednik Skupštine neće biti iz DPS-a

Novi predsednik ili predsednica Skupštine CG neće biti iz DPS-a, rekao je predsednik poslaničke grupe Crno na bijelo Miloš Konatar i naglasio da novi funkcioner na čelu Skupštine mora da sarađuje sa svima.

Radulović: Skupštinsku većinu restartovati na pravim osnovama

Branko Radulović (PzP) poručio je građanima da ne slave, niti da padaju u depresiju zbog onoga što se desilo prošle sedmice.

Ocenio je da je pad Vlade morao da se desi jer ona nije bila reformska i poručio građanima da razmišljaju o himni EU, da će je pevati u razvijenoj Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, parlamentarna većina mora da se restartuje na pravim osnovama, na nečemu što je građanska i evropska Crna Gora.

Branko Radulović
foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

Bošnjaci za smenu

Kenana Strujić Harbić (BS) rekla je da će Bošnjačka stranka glasati za smenu predsednika parlamenta Alekse Bečića.

Demos protiv izglasavanja nepoverenja Bečiću

Miodrag Lekić (Demos) rekao je da je protiv izglasavanja nepovjerenja Bečiću.

Podsetio je da su pobedu 30. avgusta 2020. proglasili istorijskom pobjedom, ali su izgleda malo poranili.

Rekao je da se Vlada raspala iznutra, "jure se po inostranstvu ministar spoljnih poslova i premijer“.

Knežević: DF spreman na razgovore

Milan Knežević (DF) rekao je da mu je suđeno da koga je god predložio u ovom sazivu, smenjuju delovi većine sa DPS-om.

"To znači da u nekom sledećem sazivu ne bi bilo dobro da bilo koga predlažem za neku funkciju, jer sigurno ne bi izdržao duže od godinu dana“, rekao je on i poručio da je DF spreman da sedne za isti sto, odmah nakon sednice, i nakon što Bečić bude smijenjen.

"To je naša obaveza zbog građana koji su nam dali podršku 30. avgusta i što smo saopštavali, bez maski i pod maskama, da nećemo nikakvu saradnju sa DPS-om. Neka ti razgovori budu otvoreni za javnost jer mi iz DF-a nemamo ništa da krijemo. Sa nama ste uvek znali na čemu ste. Veoma je bitno da isključimo lični momenat i lični narativ: 'ja ne mogu zbog onoga što je on rekao meni..."

Milan Knežević
foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

Na kolegijumu dogovoreno da se nastavi sednica

Posle sat vremena rasprave, dogovoreno je i da glasanje bude prozivkom zbog dve poslanice koje u radu učestvuju onlajn.

Poručeno je i da poslanici se uzdrže od uvredljivih reči, a posebno prema potpredsednici Skupštine koja vodi sednicu.

Branka Bošnjak je dala pauzu i za 13.30 zakazala Kolegijum.

Konatar: Treba da razgovaramo

Miloš Konatar (Crno na bijelo) rekao je da poštuje stav Bečića i veruje da je visoko moralan čovek koji je u svakom trenutku spreman da brani svoj integritet i dostojanstvo.

"Ali i ja imam obavezu da branim svoj integretite i lično dostojanstvo, kao i Dritana Abazovića. Ovde je DF izneo stav da će glasati za smenu Dritana Abazovića ali niko ih od nas nije nazvao ni izdajnicima, ni korumpiranima. Nekoga nazivati izdajnikom, korumpiranim čovekom, švercerom kokaina, a onda reći nećemo glasati za smenu Abazovića sa DPS-om. Ja ne bih dozvolio ni jednog sekunda da sedi kao potpredsednik Vlade, ako mislim to o njemu. Ako tvrdite da je on to što jeste, a ne glasate za njegovu smenu, onda imate problem sa odgovornošuću", rekao je Konatar.

On je poručio da podržava svaki mirni protest, ali je poručio da se ljudi ne pozivaju na blokade i nemire zbog bilo čije smene.

"Mislim da mi, ako bude volje, i posle današnjeg dana treba da razgovaramo", rekao je Konatar.

Miloš Konatar
foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

Bečić neće pauzu do petka

"Aleksa Bečić može sve da dozvoli, ali nikad dve stvari. Da izda one koji su mu dali poverenje ili da se neko igra sa njegovim imenom", rekao je Bečić nakon što je DF zatražio pauzu do petka.

Naveo je da je politički apsurdno da nekom treba vreme da odgovori da li je spreman da ispoštuje izbornu volju 208.000 građana koji su glasali za promene.

"Ako je nekom potrebno pet, deset minuta sat vremena…da se razabere to razumem, ali neka druga igranja sa mojim imenom neću dozvoliti. Ovo je dokaz koliko je meni do funkcija stalo, a ne znam da li je tako sa onima koji su nas godinu i po dana ucenjivali i uslovljali, a mi smo ih bez reči podržavali bez funkcija u Vladi. Aleksa Bečić je odmah spreman na to da čuje da li ima podršku i u miru će da prepusti svoju funkciju", rekao je Bečić.

Aleksa Bečić
foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

DF traži pauzu

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta zatražio je pauzu do petka.

Odgovarajući Bečiću, rekao je da ovde nije reč o njegovoj funkciji nego o budućnosti ove koalicije.

"Ne doprinosite rešenju. Postoje izvesne mogućnosti da se očuva parlamentarna većina. Nemojte ovo da presecate. Avansno imate našu podršku da obavljate funkciju do kraja mandata. Siguran sam da ste spremni da uradite sve da se sačuva izborna volja građana i nemojte da opstruirate da ne dobijemo tu pauzu", rekao je Radunović.

On je dodao da se mogu dogovoriti da i nakon pada Vlade funkcija predsednika paralamenta bude deo dogovora u kojem Demokratama pripada mesto predsednika parlamenta.

Slaven Radunović
foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

Radunović je rekao da je Crna Gora na prekretnici i da od današnjeg dana zavisi u kojem pravcu će da krene.

"Posebno je ugrožena izborna volja građana", rekao je Radunović i zatražio pauzu i da se da prostora dijalogu "za koji ima prostora" i da se sednica nastavi u petak u 12 sati.

"Da još jednom razgovaramno i da sve svoje ljutnje, strahove i nepoznanice razriešimo. Mi nismo bilo ko, mi upravljamo glasovima građana koji su za nas glasali 30. avgusta. Nikakva lična ljutnja ne sme biti razlog da damo šansu DPS-u. Ako se desi da Aleksa Bečić bude smenjen mi rušimo mostove između sebe u parlamentranoj većini", naveo je Radunović.

Izjašnjavanje o dnevnom redu prozivkom

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović zatražio je da se poslanici o dnevnom redu izjasne prozvikom. "U slučaju smene Bečića čitavu Crnu Goru dižemo na noge”, poručio je Bogdanović.

Nakon glasanja prozivkom usvojen je dnevni red. Za usvajanje dnevnog reda, čija je jedina tačka smena predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, glasala su 43 poslanika. Protiv je bilo 37.

Svi poslanici DPS-a glasali su za dnevni red, osim Miodraga Vukovića koji je odsutan, kao i ostalih opozicionih partija.

I poslanici koalicije Crno na bijelo glasali su za čime su opoziciji dali potrebnu većinu za usvajanje dnevnog reda.

DF, SNP, PzP, Demokrate, Demos, Ujedinjena i Prava Crna Gora, kao i Radnička partija, bili su protiv.

Bošnjak predsedava

Bošnjak je rekla da joj je situacija neprijatna ali da se nada da su svi racionalni i mudri i da će očuvati većinu koju su dobili 30. avgusta 2020. Apelovala na sve da se urazume jer, kako je rekla narod to očekuje.

Branka Bošnjak
foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

Sednica kasnila dva sata

Inicijativu o Bečićevoj smeni je potpisalo 38 poslanika opozicije predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Građanski pokret URA, koji je pre početka sednice trebalo da se izjasni o razrešenju, poslao je saopštenje u kojem navode da je Bečića potrebno smeniti kako bi se "stvari restartovale i vratile na početak".

Od njihovih glasova zavisi da li će Bečić biti razrešen jer je Demokratski front najavio da neće glasati za njegovu smenu. Bečić je uoči današnje sednice u intervjuu za list Vijesti rekao da je glas za razrešenje glas za formalizaciju koalicije sa DPS.

"Ako neko želi da pravi većinu sa onima koje smo pobedili na izborima, on je autodestruktivan. Autodestruktivan, jer je to put u političko samouništenje", rekao je on.

Sednica je trebalo da počne u 10 sati, ali je kasnila dva sata.

Šef jednog poslaničkog kluba u Skupštini Crne Gore pojasnio je nezvanično Vijestima da današnja sednica Skupštine Crne Gore ne može da bude odložena, što je tražio Demokratski front (DF), jer je reč o vanrednoj, a na redovnoj sednici.

Bonus video:

00:54

Ova zgrada je gorela: Jutro posle požara u krugu Infektivne klinike

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.