DIREKTOR KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE: Ukinuti testiranja i sve epidemiološke mere, sprovesti ŠVEDSKI MODEL
Ilustracija, Foto: Profimedia

rutinsko testiranje gubi smisao?

DIREKTOR KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE: Ukinuti testiranja i sve epidemiološke mere, sprovesti ŠVEDSKI MODEL

U svemu tome je, kako je rekao, samo potrebno naći način i zaštititi starije osobe i teške hronične bolesnike

Objavljeno:

Doktor Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević ocenio je da u okolnostima ovako velikog broja pozitivnih osoba na dnevnom nivou, rutinsko testiranje na korona virus gubi smisao i da ga treba obustaviti, osim u slučajevima upale pluća.

Smatra i da, ako podaci iz bolnica potvrde da su stope hospitalizacije od teških formi i smrtnosti bitno manje u slučaju omikron soja, treba ukinuti sve epidemiološke mere (maske, distancu, ograničenja kretanja, samoizolacija...) i pustiti da se populacija prirodno prokuži poput švedskog modela.

Protiv korone su se, kako je kazao, tokom prethodne dve godine borili razni timovi.

- O uspešnosti tih borbi, neke naknadne analize (nadam se ne političke) će pokazati koji su koraci bili dobri, a koji ne. No, kako god bilo, prirodu nije uspeo pobediti ni razvijeni svet, a kamoli mi sa svim našim nesrećnim osobenostima. Sada se čini da se rešenje cele ove paklene krize samo po sebi nameće i to zahvaljujući karakteristikama samog Omikron soja, a ja ga vidim na sledeći način: sačekati 10-ak dana i ako podaci iz naših bolnica potvrde ono što je naučno dokazano, tj. da su stope hospitalizacije od teških formi i smrtnosti bitno manje od ranijih sojeva - ukinuti sve epidemiološke mere (maske, distancu, ograničenja kretanja, samoizolaciju i sl.) i pustiti da se populacija prirodno prokuži poput švedskog modela - napisao je Radojević na Fejsbuku.

Time, kako kaže, možemo dobiti da ono što smo "samo delimično uspeli mršavom vakcinacijom i imunizacijom putem obolevanja", sada "priroda obavi umesto nas".

1 / 9 Foto: Profimedia

- Reklo bi se da imamo više sreće nego pameti. Bitno je samo da ne otežamo ili ne produžimo taj prirodni put gašenja epidemije nekim pogrešnim korakom, učinjenim možda iz straha, kao što bi po mom mišljenju bilo uvođenje restriktivnih mera u ovom trenutku - navodi Radojević, prenose Vijesti.

U svemu tome je, kako je rekao, samo potrebno naći način i zaštititi starije osobe i teške hronične bolesnike.

- Ne treba zaboraviti da su i pre ove epidemije, nekada i obična prehlada ili grip bili dovoljni da nečiju starost i hronicitet izbace iz kakve takve ravnoteže i povedu ka neželjenom ishodu. U okolnosti ovolikog broja pozitivnih osoba na dnevnom nivou, rutinsko testiranje gubi, odnosno odavno je već izgubilo smisao i treba ga obustaviti (osim u slučajevima zapaljenja pluća). U ovakvom modelu, u relativno kratkom periodu ćemo imati veliki broj obolelih, ali kao što pre ove epidemije nismo išli izabranom doktoru za svaki kašalj, povišenu temperaturu i prehladu, ne treba ni sada dodatno iscrpljivati ovaj, i onako iznureni zdravstveni sistem. Znate već svi: odmor, vitamini, čajevi, nešto za temperaturu i bolove, a antibiotici samo u slučaju dokaza sekundarne bakterijske infekcije - zaključio je Radojević.

Da podsetimo, prema podacima od juče, u Crnoj Gori je za poslednja 24 sata registrovano 2.590 novih slučajeva koronavirusa, na 6.994 analiziranih uzoraka. Dve osobe preminule su od posledica kovida-19.

Udeo novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih za 03.01.2022. godine je iznosio 37,03 odsto.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 2.422.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovid-19 u Crnoj Gori iznosi 14.623.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.