KRIVOKAPIĆ: Ako budžet ne bude održiv, podnosimo ostavku
Zdravko Krivokapić, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

KRIVOKAPIĆ: Ako budžet ne bude održiv, podnosimo ostavku

On je istakao da je plan održiv, što su pokazale simulacije koje su potvrdili Medjunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka, a sve je predočeno Evropskoj komisiji

Objavljeno:

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da će, ukoliko predloženi budžet za 2022. godinu ne pokaže održivim do juna, Vlada podneti ostavku i dodao da ne vidi razlog zašto njegov kabinet "ne bi preživeo januar".

Rasprava o Predlogu budžeta i seta zakona kojima se omogućava povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 evra, najveće u poslednjih 30 godina, završena je u parlamentu i o njima bi trebalo da se glasa u sredu.

Uz povećanje minimalne zarade od 1. januara 2022, program "Evropa sad" predvidja i ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, uvođenje neoporezivog dela bruto zarade od 700 evra i progresivno oporezivanje zarada iznad 1.000 evra.

"Vreme uskopartijskih interesa treba da bude prošlost, ovo je opšti interes, na korist svakog građanina", rekao je Krivokapić u intervju za RTCG.

On je istakao da je plan održiv, što su pokazale simulacije koje su potvrdili Medjunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka, a sve je predočeno Evropskoj komisiji.

"Ako se dodje do prekrajanja budžeta, a neko vam kaže da ne možete da idete u novo zaduženje, to je igra sa gradjanima. Zašto da idemo u novo zaduženje kad znamo da sledeće godine treba vratiti 300 miliona evra kredita i da imamo 200 miliona evra koje predstavljaju održivost ovoga modela. Već 2023. godine to nam neće biti toliko potrebno", rekao je Krivokapić.

Vladajući Demokratski front (DF) je podneo amandman kojim se onemogućava planirano zaduženje od 1,4 milijardi evra, što je Vlada prihvatila da bi budžet bio usvojen.

Predloženi plan nazvan "Evropa sad" kritikuje opozicija, brojni stručnjaci ali i deo vladajuće koalicije posebno DF koji je, međutim, najavio podršku "iako vodi u katasrofu", jer su to od njih tražili glasači.

Krivokapić je ocenio da su izbori najpošteniji način za razrešenje političke krize, ali smatra da Crna Gora sada nije spremna za njih.

Premijer Crne Gore, koji nije vakcinisan protiv korona virusa, ponovio je da mu raste broj antitela i da njegova verska opredeljenja nisu razlog što nije primio vakcinu. Krivokapić je vernik Srpske pravoslavne crkve.

"Problem vakcinacije je medijski postao toliko interesantan da ću verovatno otići u Cuce (selo odakle su Krivokapići), vakcinisati se i javiti se iz Cuca da sam vakcinisan", kazao je.

"Meni broj antitela raste i dan dan. Juče sam, kao odgovoran čovek, pred misu u Barskoj nadbiskupiji uradio PCR test. Postoje razni načini i modelatiteti za sve, ali ako neko želi da napravi politički marketing, ja nisam sklon političkom marketingu", naveo je Krivokapić.

Kako je rekao, Institut za javno zdravlje može da posvedoči koliko puta je uradio PCR test.

"Verujte mi da je neprijatniji taj utisak nego bocnuti se vakcinom. Kada broj antitijela spadne ispod određene vrednosti, ja ću se odgovorno odneti prema tome i neću dozvoliti da bilo ko sumnja da mu mogu preneti virus", dodao je Krivokapić.

Upitan da li bi napustio funkciju i politiku, odgovorio je kako iznutra ima osećaj koji mu govori o tome.

"Moje mesto bilo bi udaljeno na nekoj planini, u miru, tišini, u onoj izvornoj karakteristici biblijskih prostora - a to je biti pastir", poručio je.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.